Încă din copilăria sa, tatăl lui Irene a încercat din răsputeri să o determine să nu iubească acest sport și să se orienteze către „calea femeiască”. Dar nu a reșit. Pasiunea ei pentru fotbal era uriașă.

A pierdut în fața bolii

Însă, povestea ei a avut loc într-o vreme extrem de dificilă. Povestea lui Irene González Basanta era încărcată de simbolism, luptă și perfecționare. La acea vreme, bolile mortale erau răspândite, iar resursele erau rare. În 1927, portărița a fost diagnosticată cu tuberculoză, fapt ce a ținut-o departe de terenul de fotbal. Presa din A Coruña a reacționat rapid. Prin apelul jurnaliștilor, au fost organizate meciuri și turnee amicale de caritate și s-au strâns bani pentru a o ajuta pe Irene. Ea a reșit să se recupereze, dar, câteva luni mai târziu, această boală a revenit și i-a luat viața în 1928, când avea vârsta de doar 19 ani.

Acum, atât presa, în special în Galicia, cât și diferitele instituții legate de fotbal au recunoscut importanța lui Irene în fotbalul feminin. Nu degeaba, Irene este considerată prima fotbalistă din Spania. După moartea ei, fetele din Galicia au compus și o melodie: „Mamá futbolista quiero ser para jugar como Irene que juega muy bien. Mamá cuando sea mayor ganaré mucho dinero jugando al fútbol” (n. trad. – Vreau să fiu o jucătoare de fotbal care să joace ca Irene, care joacă foarte bine. Când voi crește, voi câștiga mulți bani jucând fotbal). FOTO: elespanol.com/TWITTER @ATTRAMENTUM_ESP)

PAGINA ANTERIOARA