Iranul şi Arabia Saudită au convenit să reia relaţiile diplomatice, întrerupte în 2016. Reacția Casei Albe
- Maria Dima
- 10 martie 2023, 16:18
Iranul şi Arabia Saudită au convenit să reia relaţiile diplomatice, a anunţat vineri media de stat iraniană, citând un comunicat comun al celor două state.
"Iranul şi Arabia Saudită au convenit în urma tratativelor să reia relaţiile diplomatice şi să redeschidă ambasadele şi reprezentanţele diplomatice într-un interval de maximum două luni", a transmis agenţia de presă Irna.
Iranul şi Arabia Saudită au rupt relaţiile în 2016, după atacarea misiunilor diplomatice saudite de către manifestanţi în Iran în urma executării de către Riad a unui important cleric şiit. Teheranul şi Riadul susţin tabere rivale în mai multe conflicte din regiune, mai ales în Yemen. Iranul are o influenţă preponderentă în Irak şi Liban şi sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad în Siria.
Un dialog între Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită fusese iniţiat la Bagdad, însă ultima reuniune s-a desfăşurat în aprilie 2022. Ministrul iranian a avut o scurtă întâlnire cu omologul său saudit în marja unei reuniuni regionale în Iordania în decembrie 2022.
Anunţul de vineri vine după negocierile purtate la Beijing de reprezentanţi ai celor două importante state din Orientul Mijlociu.
Potrivit Irna, secretarul Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene Ali Shamkhani a efectuat luni o vizită la Beijing, ”la negocieri intensive cu omologul său saudit, în China, în vederea soluţionării în sfârşit a diferendelor dintre Teheran şi Riad”.
În comunicatul de presă comun, Iranul şi Arabia Saudită ”mulţumesc Republicii Irak şi sultanatului Omar pentru găzduirea unor negocieri între cele două părţi, în 2021 şi 2022, şi liderilor şi Guvernului Republicii Populare China (RPC) pentru că a găzduit şi suţinut negocieri în această ţară”.
Reacția Casei Albe
Administraţia Joseph Biden a anunţat, vineri, că este la curent cu acordul privind restabilirea relaţiilor diplomatice dintre Iran şi Arabia Saudită, exprimând speranţa că evoluţia relaţiilor va facilita rezolvarea conflictelor din Orientul Mijlociu.
"La modul general, noi salutăm orice efort care va contribui la oprirea războiului din Yemen şi la reducerea tensiunilor în zona Orientului Mijlociu. Diminuarea tensiunilor, diplomaţia şi acţiunile în sensul descurajării militare sunt elemente centrale evidenţiate de preşedintele Biden în cursul vizitei efectuate anul trecut în această regiune", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, citat de agenţia Reuters şi de cotidianul The Jerusalem Post.