Diplomația dezastruoasă a lui Bashar al-Assad. După cutremurul din Siria, Emiratele Arabe vor să-l aducă în rândul lumii 

Diplomația dezastruoasă a lui Bashar al-Assad. După cutremurul din Siria, Emiratele Arabe vor să-l aducă în rândul lumii Sursa: Wikipedia

Pe măsură ce numărul morților a crescut, al-Assad a primit simpatie, ajutor și atenție din partea multor țări, precum și oferte de sprijin din partea înalților oficiali ai Organizației Națiunilor Unite. Emiratele Arabe Unite și-a mărit donația pentru cutremur la 100 de milioane de dolari – un sfert din întreaga sumă pentru situații de urgență de care dispune ONU, în încercarea de a-l aduce pe Al-Assad în rândul lumii.

Cutremur devastator din Turcia și Siria de săptămâna trecută a creat o oportunitate pentru președintele autoritar al Siriei, Bashar al-Assad, de a reveni în lumina reflectoarelor globale după ce ani de zile a fost evitat, acuzat fiind de bombardarea și torturarea propriului popor în timpul războiului civil din Siria, care macină această țară de 12 ani.

Pe măsură ce numărul morților a crescut, al-Assad a primit simpatie, ajutor și atenție din partea multor țări, precum și oferte de sprijin din partea înalților oficiali ai Organizației Națiunilor Unite, mai degrabă datorită naturii decât a războiului. Ca o ironie, ajutorul vine fix din partea occidentalilor, considerați inamici de Bashar al-Assad și pe care i-a acuzat în nenumărate rânduri că „politizează” criza, potrivit the New York Times.

Emiratele Arabe vor să îl aducă pe Al-Assad în rândul lumii

Dezastrul a întărit efortul de ardere lentă a câtorva țări arabe de a-l atrage înapoi în rândul lumii pe Al-Assad, printre care Emiratele Arabe Unite, care săptămâna aceasta și-a mărit donația pentru cutremur la 100 de milioane de dolari – un sfert din întreaga sumă pentru situații de urgență de care dispune ONU, într-o acțiune denumită apel pentru Siria.

Dar puține lucruri substanțiale s-au schimbat, drept pentru care sancțiunile americane și cele europene rămân în picioare. Al-Assad, care are o reputație de om extrem de intransigent, a oferit o „concesie” rară, permițând convoaielor de ajutor ONU să folosească două puncte de trecere a frontierei suplimentare de la granița cu Turcia, pentru a trece direct pe teritoriul controlat de opozanții săi, pentru prima dată de la începutul războiului civil care a început cu 12 ani în urmă.

„Fără îndoială că acesta este un moment bun pentru președintele sirian”, a spus Emile Hokayem, analist pentru țările din Orientul Mijlociu la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra. „O tragedie pentru sirieni este un avantaj pentru Assad, pentru că nimeni altcineva nu vrea să gestioneze această mizerie”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News