Iranul continuă să amenințe. Ce va face Teheranul dacă UE reimpune sancțiunile economice

Iranul continuă să amenințe. Ce va face Teheranul dacă UE reimpune sancțiunile economice

Iranul continuă să amenințe comunitatea internațională în cazul în care îi vor fi impuse, din nou, sancțiuni economice.

Preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că vor fi repercusiuni grave, după declanşarea de către europeni a mecanismului de reglementare a diferendelor (MRD) împotriva Iranului.

Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au declanşat mecanismul de reglementare a diferendelor, prevăzut în text, pentru a constrânge Teheranul să revină la respectarea angajamentelor asumate.

În baza acordului semnat în 2105 la Viena, cunoscut ca Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA), Iranul a convenit cu Franţa, Germania, Marea Britanie, China, Rusia şi SUA să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor. În 2018, preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea unilaterală a SUA din acest acord şi a restabilit sancţiuni economice dure împotriva Iranului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Germania, Franţa şi Marea Britanie declară că sunt în continuare parte a acordului, însă Teheranul acuză cele trei ţări europene de lipsă de acţiune.

„Ceea ce aceste trei ţări europene au făcut în privinţa dosarului nuclear este regretabil”, a declarat duminică preşedintele Parlamentului de la Teheran, Ali Larijani. „Anunţăm clar că, dacă Europa, din indiferent care motiv, foloseşte articolul 37 din acordul pe teme nucleare într-un mod injust, atunci Iranul va lua o decizie gravă cu privire la cooperarea cu AIEA”, a adăugat acesta.

Articolul 37 din MRD prevede că, în lipsa unei soluţii, Consiliul de Securitate al ONU ar putea restabili toate sancţiunile pe care le ridicase după încheierea acordului nuclear.