Iranul a luat foc pentru Sir Rushdie

Iranul a luat foc pentru Sir Rushdie

Titlul dat de Regina autorului "Versetelor satanice" aprinde conflictul dintre Teheran si Londra.

Iranul critica dur Marea Britanie pentru gestul de a-l fi „innobilat” cu ordinul de Cavaler pe scriitorul Salman Rushdie, condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini pentru cartea „Versetele satanice”. Decoratia i-a fost acordata sambata de Regina Elisabeta a II-a, cu ocazia propriei aniversari, pentru contributia autorului in literatura. Oficialii iranieni au ripostat prompt cu o conferinta de presa si declaratii „razboinice”.

„A da o decoratie uneia dintre cele mai detestate figuri din societatea islamica e, practic, o dovada de lupta a autoritatilor britanice impotriva islamului”, a subliniat Mohammad Ali Hosseini, purtatorul de cuvant al ministrului de externe iranian.

Englezii, „islamofobi”

Ne puteți urmări și pe Google News

Convins ca toata cruciada vestica impotriva islamului n-a fost o intamplare si o decizie sprijinita doar de cateva tari, ci de intreg Occidentul, Hosseini a adaugat ca englezii s-au plasat pentru totdeauna de partea cealalta a baricadei, ca „islamofobi”.

„Faptul ca au adus omagii acestui apostat ii pune definitiv pe oficialii britanici in conflict cu societatile islamice”, a sunat categoric declaratia iranianului, citat de toata presa internationala. In replica, Ministerul Afacerilor Externe britanic a precizat ca titlul a fost „pe deplin meritat”. Alaturi de Rushdie au mai fost decorati 950 de artisti, sportivi sau jurnalisti

Urmarit din 1989 Scriitorul de origine indiana, in varsta de 59 de ani, si-a facut rareori aparitia in public in ultimii 20 de ani, si atunci sub supraveghere stricta. Si asta pentru ca, in 1989, ayatollahul Khomeini, liderul spiritual al Iranului, „a aruncat” asupra lui o fatwa pentru „blasfemiile” la adresa profetului Mohammed, din cartea „Versetele satanice”, in curs de aparitie la Polirom. In 1998, guvernul iranian a decis sa renunte la condamnare, dar grupurile fundamentaliste s-au opus.

Fiu al unui afacerist de succes, Rushdie s-a nascut intr-o familie musulmana din India, dar si-a facut studiile la Cambridge. Faima i-a adus-o cel de-al doilea roman al sau, „Copiii din miez de noapte”, pentru care a luat Premiul Booker, in 1981.

Este casatorit cu tanara actrita Padma Lakshmi si continua sa starneasca controverse la iesirile in public. Ultima lovitura data islamului a fost anul trecut, in preajma scandalului caricaturilor cu Mahommed, cand a avertizat asupra „totalitarismului” religios din tarile arabe.