Evenimentul Zilei > Social > ÎPS Teofan: Dacă curierul poate livra, și preotul poate oferi o pâine sfințită
ÎPS Teofan: Dacă curierul poate livra, și preotul poate oferi o pâine sfințită

ÎPS Teofan: Dacă curierul poate livra, și preotul poate oferi o pâine sfințită

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, susține că Biserica se poate organiza „cu simț de răspundere” în noapte de Înviere, la fel cum o fac zilnic magazinele alimentare sau farmaciile.

„Este bine că autoritățile au încredere în administratorii piețelor și în patronii de magazine alimentare sau de farmacii, dar credem că și Biserica se poate organiza eficient, cu simț de răspundere. A dovedit-o chiar în această perioadă, asigurând prin voluntari distribuirea de pachete și ajutoare celor aflați în nevoie.

Cum un curier poate livra cele necesare unei familii, obiecte sau alimente, la fel credem că și un preot sau un voluntar, respectând regulile de distanțare, pot oferi o pâine sfințită ambalată și pot aprinde lumânarea celui din fața lor.

Cum o persoană poate merge la lucru, la piață sau la farmacie de mai multe ori pe săptămână, aceeași persoană ar putea veni de Paști, pentru un minut, în fața Bisericii sale sau la cimitir, pentru a aprinde o lumânare. E greu de înțeles de ce acest lucru n-ar fi posibil”, transmite ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei punctează că Biserica a respectat regulile impuse de autorități și cere o „mângâiere” pentru credincioși: „Acum, când se apropie Sfintele Paști, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, cerem să se permită a oferi creștinilor măcar o mică mângâiere: o pâine sfințită și o lumânare aprinsă, în condiții de respectare cu strictețe a măsurilor luate în aceste vremuri de epidemie”.