Evenimentul Zilei > Social > ÎPS Teodosie nu a fost sancționat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Motivarea deciziei
ÎPS Teodosie nu a fost sancționat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Motivarea deciziei

ÎPS Teodosie nu a fost sancționat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Motivarea deciziei

ÎPS Teodosie a fost reclamat la CNCD, după afirmațiile controversate făcute în privința femeilor și a scăpat de sancțiune, conform unui comunicat publicat miercuri.

Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, nu a fost sancționat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după declarațiile legate de rolul femeii în societate.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării nu l-a sancționat pe Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Teodosie

Înalta față bisericească spusese că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, pentur că aceasta este condiţia ei şi că femeia „nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă.”

Ce se precizează în comunicatul celor de la CNCD

Într-un comunicat emis miercuri, CNCD precizează că respectivele afirmații nu sunt discriminatorii. „Consiliul constată că, în astfel de cazuri cum este cel supus analizei în temeiul libertăţii religioase şi a principiului autonomiei cultelor recunoscute de statul român, revine acestora din urmă să aprecieze şi să-şi aplice propriile regulamente atunci când, un ierarh în exprimarea libertăţii de conştiinţă şi religioasă poate aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în speţă dreptului la demnitate a femeilor.

Acest drept şi această obligaţie a cultelor recunoscute de stat rezultă şi din art. 5 alin. (4) din Legea 498 din 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor: «În activitatea lor, cultele, asociaţiile religioase şi grupările religioase au obligaţia să respecte Constituţia şi legile ţării şi să nu aducă atingere securităţii publice, ordinii, sănătăţii şi moralei publice, precum şi drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului»”, se precizează în comunicatul celor de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

ÎPS Teodosie a revenit cu precizări după ce a fost reclamat la CNCD

După ce i s-a făcut plângere la CNCD, ÎPS Teodosie a spus că de fapt, el are considerație pentru femeil , iar „cei care s-au scandalizat nu cunosc textul Sfintei Scripturi. Dacă Sfânta Scriptură aduce discriminări, cei care au această părere trebuie să-l dea pe Dumnezeu în judecată”.