Ipoteză năucitoare. Planurile militare ucrainene au fost scurse de politicieni de la Washington

Ipoteză năucitoare. Planurile militare ucrainene au fost scurse de politicieni de la Washington Sursa foto: EPA/OLEG PETRASYUK

Mai multe planuri militare ucrainene, care se refereau la contraatacul mult anunțat, au ajuns în presa din Statele Unite. Scurgerea de informații este considerată cea mai mare de la scandalul WikiLeack, provocat de fostul spion Edward Snowden.

Analistul de politică externă crede că aceste documente clasificate au fost trimise jurnaliștilor, de politicienii de la Washington.

Potrivit lui Goșu, ”adevărul adevărat” este cunoscut de foarte puțină lume, fiind posibil să ne aflăm și pe tărâmul unor ”perdele de fum”.

“Nu cred că informaţiile au ieşit prin ofiţeri de informaţii. Sunt nişte fotografii. E vorba de cineva care a întins aceste rapoarte printate pe jos, în casă sau pe birou, şi le-a fotografiat. În marginea acestor fotografii vedem câte un capsator, vedem diverse lucruri. E cineva care a avut acces la aceste printuri acasă, le-a fotografiat”, a explicat Goșu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Informațiile nu sunt noi

Așa zisul plan ucrainean de contraatac sunt de fapt niște hărți pe care sunt poziționate trupele ruse și cele ucrainene, pe frontul din est.

Informațiile prezentate puteau fi luat și din relatările de pe canalele de Telegram sau de Twitter care se referă la război, și care prezintă luptele dintre cele două armate, unitățile dar și locațiile unde au fost raportate lupte.

“În operaţiuni de dezinformare, 99% din informaţie este corectă. Diferenţa o face unu la sută. În cazul nostru, trebuie să fim foarte atenţi. Cam 90% din ce am citit, dar eu am citit ce mi-a dat presa americană sau presa rusă. Deci e deja cunoscut. E o diferenţă mică şi acum e de văzut cum joacă şi în favoarea cui. Îi ajută pe ucraineni? Le confirmă ruşilor faptul că ucrainenii au pierderi mari sau că sunt foarte slabi militari, că nu au la dispoziţie decât nouă batalioane, că se termină muniţia, deci nu au de ce să se teamă ruşii? Nu îmi dau seama exact”, a mai spus Goșu

O zonă cu foarte multe intoxicări

La fel ca și în contraatacul de anul trecut, când a fost eliberată regiunea Harkov, din nord estul Ucrainei, la început a fost creată mult vâlvă.

Serviciile secrete occidentale și cele ucrainene au ”lăsat” să se scurgă anumite informații legate de un atac pe direcție sud, spre Herson, dar în realitate atacul real a avut loc la peste 1.000 de kilometri distanță nord, de acest oraș.

”Suntem într-o zonă cu mult nisip, mlăştinoasă, servicii jumătăţi de adevăruri sau poate să fi plecat ca o scurgere de informaţii care să fi fost apoi preluată şi utilizată de intelligence occidental, care se pricepe la tipul ăsta de operaţiuni. Nu vă închipuiţi că doar ruşii se pricep la dezinformare şi occidentalii sunt foarte buni ca să te convingă de ceva”, a mai completat Armand Goşu, citat de Știripesurse.