Evenimentul Zilei > Economie > Ion Țiriac, decizie radicală. A început să-și vândă afacerile. Ce sumă a încasat într-un an
Ion Țiriac, decizie radicală. A început să-și vândă afacerile. Ce sumă a încasat într-un an

Ion Țiriac, decizie radicală. A început să-și vândă afacerile. Ce sumă a încasat într-un an

Ion Țiriac a vândut mai multe afaceri în ultimii ani, iar o parte dintre veniturile obținute le-a transferat către o fundație care îi poartă numele. Aceasta sprijină dezvoltarea sportului, semn că fostul tenismen investește acum în prima sa dragoste.

Miliardarul Ion Țiriac a vândut în ultimii ani mai multe terenuri, participații la firme, dar și companii. În total ar fi obținut din aceste tranzacții 1,2 miliarde de euro.

La finele anului 2021, Ion Ţiriac a vândut turneul de tenis de la Madrid, dar și o competiție de golf din Spania către IMG, parte a gigantului american Endeavor, cu afaceri în sport, media sau modă. Tranzacția s-a ridicat la 400 de milioane de euro. Aceasta este a doua cea mai importantă vânzare din ultimul deceniu, după ce în 2014-2015 el vindea 45% din banca Unicredit Ţiriac Bank către italienii de la Unicredit. La momentul acela, suma vehiculată era de puţin sub 700 de milioane de euro, scrie businessmagazin.ro.

Afaceri care îi poartă numele

Miliardarul mai deține și alte afaceri care îi poartă numele: Allianz-Ţiriac (asigurări), Ţiriac Auto (auto), Ţiriac Leasing (leasing) sau Ţiriac Operating Lease (leasing operaţional). Pe acestea două din urmă firme, omul de afaceri le-a vândut chiar în acest an către Banca Transilvania şi, respectiv, către grupul Autonom.

Potrivit sursei citate, Ion Ţiriac a păstrat divizia auto, care reprezintă şi o pasiune, dar și afacerea din domeniul asigurărilor. Allianz-Ţiriac este a doua cea mai mare companie din piaţa de asigurări.

„Creat la iniţiativa lui Ion Ţiriac, grupul reuneşte în prezent peste 40 de companii private autohtone, activând în următoarele sectoare principale: automotive, real estate, servicii financiare, transport aerian şi energie. Pe lângă acestea, Ţiriac Group desfăşoară activităţi în câteva domenii conexe, precum servicii de pază şi protecţie, property management, servicii media”, se arată pe site-ul propriu, al companiei.

Investiții în sport

Ion Țiriac a înființat şi o fundaţie care îi poartă numele. „Fundaţia Ion Ţiriac este o organizaţie nonprofit, apolitică şi nonguvernamentală, care s-a născut la iniţiativa şi din dorinţa lui Ion Ţiriac de a contribui la dezvoltarea sportului şi încurajarea practicării acestuia în rândul copiilor şi tinerilor din România”, se arată pe site-ul acesteia.

Printre proiectele recente menţionate pe site-ul propriu se numără patinoarul Allianz-Ţiriac Arena sau GymNadia – sala de iniţiere în gimnastică şi educaţie fizică. De altfel, din datele Business Magazin, Ion Ţiriac şi-a transferat o parte din banii câştigaţi în business şi din diferite tranzacţii pe această fundaţie.