Ion Iliescu şi Adrian Năstase susţin că în PSD e nevoie de "înţelepciune" nu de excluderi şi scindări
- Roxana Preda
- 16 ianuarie 2015, 19:47
Foştii preşedinţi ai social-democraţilor Ion Iliescu şi Adrian Năstase au susţinut că în PSD este nevoie de "înţelepciune" şi nu de excluderi sau scindări. Iliescu, care s-a opus excluderii lui Mircea Geoană şi Marian Vanghelie din partid, a adăugat că opiniile lor ar fi trebuit ascultate şi analizate. La rândul său, Năstase a spus că formaţiunea ar fi trebuit să înveţe din greşelile trecutului.
Întrebat de ce a lipsit de la ultimele şedinţe ale PSD, Ion Iliescu a declarat că aşteaptă Consiliul Naţional al partidului. "Va fi (un Congres, n.r.), dar va fi întâi un Consiliu Naţional. Aştept Consiliul Naţional ca să particip la dezbaterile în legătură cu ce este de făcut", a spus Ion Iliescu. Preşedintele de onoare al PSD a spus că absenţa sa de la şedinţe nu are nicio legătură cu eticheta de "partid comunist", afirmând că "acestea sunt bazaconii".
Chestionat cum comentează tentativele lui Mircea Geoană şi Marian Vanghelie de a rupe PSD, Ion Iliescu a precizat că "este un joc neserios". "Trebuie să gândim ce trebuie făcut pentru a se consolida entitatea aceasta politică, care îşi asumă nişte răspunderi, care are cea mai mare experienţă în aceşti 25 de ani de evoluţie a societăţii româneşti. Nu trebuie să înăbuşim glasurile, dezbaterea liberă de idei, să încurajăm diversitatea de opinie, confruntarea, dar confruntare civilizată" a mai comentat preşedintele de onoare al PSD.
El a spus că va susţine acest punct de vedere la Consiliul Naţional al PSD.
Pe de altă parte, fostul premier Adrian Năstase consideră că posiblitatea spargerii PSD nu este o varianta inteligenţă şi i-a îndemnat pe foştii colegi de partid "să nu cadă în capcanele pe care le întind diverse sirene".
"Am trăit în PSD, în diferitele faze ale sale, diferite forme de despărţire, unele reuşite, cele mai multe nereuşite. Mă refer la perioada în care s-a scindat FSN-ul, mă gândesc la perioada în care PDSR-ul a creat o hemoragie care s-a numit atunci APR. Sigur, aşa cum spuneam de fiecare dată, înfrângerea este orfană, în timp de victoria are foarte mulţi părinţi. Şi sigur că pierderea alegerilor prezidenţiale, după ce au existat aşteptări foarte mari, a generat o nemulţumire internă în interiorul PSD-ului care are nevoie de un anumit timp pentru a resorbi în mod evident, şi de dată această au apărut la suprafaţă unele dintre tensiunile care de-a lungul timpului s-au acumulat. Eu sunt convins că gestionată cu inteligenţă, perioada asta va putea fi traversată cu bine. Nu cred că este o formulă inteligenţă să se încurajeze noi variante, spargeri de partid", a declarat Năstase.
"Eu îi îndemn pe foştii mei colegi din partid să înveţe din lecţiile trecutului şi să nu cadă în capcanele pe care le întind diverse sirene. Ideea unor reforme permanente, ideea unor noi partide, noul PSD care a mai fost nou de vreo şapte ori până acum, sunt formule care nu pot să ajute decât pe cei din partea cealaltă a spectrului politic şi nu cred că trebuie încurajată" a mai susţinut Năstase, adăugând însă că "excluderea lui Geoană şi a lui Vanghelie nu a fost foarte inspirată".