Evenimentul Zilei > Economie > Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză, la Conferința CAPITAL, despre Brexit: „Consider că țara noastră are mai degrabă de câștigat din Brexit”
Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză, la Conferința CAPITAL, despre Brexit: „Consider că țara noastră are mai degrabă de câștigat din Brexit”

Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză, la Conferința CAPITAL, despre Brexit: „Consider că țara noastră are mai degrabă de câștigat din Brexit”

Avem relaţii foarte bune cu Marea Britanie. Se observă o încetinire a creşterii economice a acestei ţări după referendum. Asta ar trebui să fie un semn pentru cetăţenii români care se gândesc să lucreze în acest stat. În acest moment creşterea lor are la bază, ca şi în România, mai degrabă consumul, scrie Capital.

Iar exportul este destul de scăzut în comparaţie cu importul, a declarat Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, la conferinţa Capital "Influenţa BREXIT-ului asupra economiei româneşti."

"Dacă în trimestrul al-II-lea importurile Marii Britanii cu crescut cu 4%-5%, exportul românesc către acest stat s-a majorat cu aproape 20%. Este un aspect important. Dacă se menţine actuala tendinţă de consum a cetăţenilor britanici e clar că România are de câştigat. Deci, eu consider că ţara noastră are mai degrabă de câştigat din Brexit",a  spus Ghizdeanu.

"Un al doilea aspect poate fi orientarea  investiţiilor străine mai degrabă către ţările emergente, printre care şi România, decât către Marea Britanie. Cred că primele semne se observă deja", a precizat şeful INS.

El crede totuşi că în viitorul apropiat este posibil să avem şi efecte negative. Indirect. Impactul pentru creşterea economică a României ar putea fi de -0,1%, -0,2% în primul an. Deci, nesemnificativ.