Ion Cristoiu pune degetul pe reținerea americanilor: De ce nu l-a sunat Obama pe Iohannis?

Ion Cristoiu pune degetul pe reținerea americanilor: De ce nu l-a sunat Obama pe Iohannis?

Jurnalistul Ion Cristoiu a postat pe blogul personal un comentariu cu privire la reținerea americanilor de a-l felicita pe președintele ales Klaus Iohannis pentru victoria de duminica trecută.

”Am citit azi vineri în presă ştirea potrivit căreia Guvernul SUA l-a felicitat pe Klaus Iohhanis pentru cîştigarea alegerilor. Formularea m-a descumpănit niţel. Într-adevăr, SUA are un guvern, al cărui şef e preşedintele Obama. Numai că în 2004, după al doilea tur de scrutin, ţinut în 12 decembrie 2004, Traian Băsescu a fost felicitat personal de preşedintele Americii George Bush.

Faptul se petrece miercuri, 15 decembrie 2004, la trei zile de la turul al doilea.

Iată cum sună ştirea de joi 16 decembrie 2004, publicată de HotNews: George W. Bush şi Tony Blair l-au felicitat pe Băsescu

Preşedintele ales al României Traian Băsescu a fost felicitat ieri pentru câştigarea alegerilor, de către omologul sau american George W. Bush într-o convorbire telefonică, informează Mediafax. În timpul convorbirii telefonice, care a durat câteva minute, Băsescu l-a felicitat la rândul sau pe Bush pentru victoria în alegeri.  În timpul discuţiei, Bush l-a asigurat pe Băsescu de faptul că România este un prieten al SUA şi că va continuă întărirea relaţiilor SUA-România. Băsescu a menţionat, la rândul sau, că şi el doreşte consolidarea relaţiilor cu SUA, care vor avea în România un “prieten onest”. Noul preşedinte al României s-a declarat de asemenea interesat să întărească relaţiile speciale cu SUA şi Marea Britanie.  Băsescu a mai discutat cu George Bush despre problemele strategice de interes legate de Ucraina şi Marea Neagră. “Aţi ezitat să veniţi după al doilea război mondial, dar nu este prea târziu nici acum şi aşteptăm cooperarea pentru instalarea bazelor militare în România”, i-a mai spus Băsescu liderului de la Casă Albă.  Bush a evocat vizită să în Bucureşti, atunci când l-a întâlnit şi pe Traian Băsescu. “Eram în spatele dumneavoastră”, a replicat Băsescu, iar Bush a răspuns: “Stăteaţi lângă soţia mea”.   “Aştept cu nerăbdare să colaborăm” Premierul britanic Tony Blair i-a transmis şi el ieri o scrisoare lui Traian Băsescu în care îl felicita pentru alegerea în funcţia de preşedinte al României. “Aştept cu nerăbdare să colaborez cu dumneavoastră şi cu noul guvern pentru a dezvoltă în continuare puternicele relaţii bilaterale dintre ţările noastre”, se arată în scrisoarea lui Blair. Premierul Marii Britanii îşi aminteşte “cu plăcere” de vizită să la Bucureşti, din mai 1999. “Este uimitor să văd cât de departe a ajuns România de atunci. România este membru al NATO şi un partener puternic şi constant în Irak. Integrarea în Uniunea Europeană este acum foarte aproape.  Suntem pregătiţi să colaborăm cu România pentru a ne asigura că procesul de integrare va fi un succes”, mai scrie Blair.  El aşteaptă “cu nerăbdare” să întâmpine România că partener puternic în Uniunea Europeană, în 2007.  Traian Băsescu a fost deja felicitat şi de alţi preşedinţi, printre care şeful statului francez, Jacques Chirac, care l-a asigurat pe Băsescu de sprijinul Franţei pentru aderarea la UE în 2007.

Ştirea despre Klaus Iohannis se referă la un Comunicat dat de Ambasada SUA la Bucureşti şi nu la un telefon de la preşedintele Obama, absolut firesc în cazul unei ţări care e partener strategic al Americii.

Pînă vineri, 21 decembrie 2014, la 5 zile ( nu trei, că-n cazul lui Traian Băsescu), Klaus Iohannis a fost sunat de Angela Merkel, nu însă şi de preşedintele SUA.

Nu risc nici o interpretare, cum ar fi cea potrivit căreia preşedintele Obama aşteaptă sentinţa din 25 noiembrie 2014 a ICCJ, în procesul ANI contra Klaus Iohannis.

Poate că preşedintele american n-a avut timp să-l sune pe Klaus Iohannis, ocupat cum e cu problemele interne.

Poate că în timp ce scriu aceste rînduri (vineri, ora 21), preşedintele Obama îl sună pe Klaus Iohannis sau îl va sună pînă la noi va fi sîmbătă dimineaţă.

Eu însă că observator al amănuntului care poate spune multe mă văd obligat să remarc: Spre deosebire de Traian Băsescu în 2004, tot preşedinte ales şi el, în 2014, după 5  zile de la victoria în al doilea tur, Klaus Iohannis n-a fost sunat de preşedintele Obama.”

Text preluat de pe cristoiublog.ro