Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis anunță începutul reformelor dorite de români. Cum se alocă fondurile. VIDEO
Iohannis anunță începutul reformelor dorite de români. Cum se alocă fondurile. VIDEO

Iohannis anunță începutul reformelor dorite de români. Cum se alocă fondurile. VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a dat detalii, miercuri, despre deciziile luate alături de liderii Coaliției în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Președintele a explicat domeniiile prioritare unde vor fi alocate cele 30 miliarde de euro.

Iohannis anunță începutul reformelor dorite de români. Președintele a explicat, miercuri, că în sfârșit românii vor vedea reformele la care visează.

Președinte: Cele 30 de miliarde de euro sunt o șansă majoră pentru dezvoltarea României

„Am convenit astăzi, în cadrul ședinței cu liderii coaliției Planul Național de Redresare și Reziliență, care va fi aprobat de Guvern și trimis Comisiei Europene.

Cele circa 30 miliarde de euro de care vom beneficia sunt o șansă majoră pentru dezvoltarea României. Reprezintă o oportunitate care va permite societății și economiei României realizarea reformelor amânate atâta timp. Este o șansă pentru îmbunătățirea vieții fiecărui român. Planul va contribui la dezvoltarea și modernizarea la nivel administrativ, economic, al sănătății și al  educației.

Vom pune un accent major pentru îmbunătățirea accesului la sistemul de sănătate. Vor fi create puncte sanitare în zonele dezavantajate din acest punct de vedere.

PNRR ne va permite să finanțăm în continuare dezvoltarea rețelei de autostrăzi și măsuri pentru un mediu cât mai puțin poluat. În acest sens am alocat 4,5 miliarde de euro.

PNRR este o oportunitate extraordinară și pentru sistemul de educație. Programul „România educată” va beneficia de 4 miliarde de euro, deci o finanțare substanțială. Vom avea școli sigure, curate, vom investi într-o rețea de școli verzi, eficiente energetic și în sistemele de educație timpurie. Vom continua să investim în învățământul dual și în școlile care fac parte din comunitățile dezavanaje. Nu ne dorim să se mai piardă niciun copil.

Digitalizarea va fi o componentă importantă în educație. 780 milioane de euro ne propunem să investim pentru formarea în primul rând a competențelor digitale și asigurarea resurselor digitale.

Digitalizarea va însemna, de asemenea, mult mai puțină birocrație și un acces mai facil al cetățenilor la serviciile publice.

Iohannis anunță începutul reformelor. România va investi substanțial în viitorul sustenabil

De asemenea, România va investi substanțial în viitorul sustenabil. Câteva exemple de proiecte: 1,3 miliarde de euro pentru diversificarea și multiplicarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde de euro pentru împădurirea masivă a României, 4 miliarde de euro pentru combaterea secetei, 5 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare.

Vom mai investi în spații verzi și spații aerisite. Vom aloca 2,2 miliarde de euro în consolidarea blocurilor anti-seism și accesul la apă potabilă și canalizare.

Măsurile cuprinse în PNNR vor contribui la crearea unor noi locuri de muncă în special pentru cei afectați de pandemie, la crearea unor noi oportunități de business și la consolidarea antreprenoriatului”, a încheiat președintele.

Citește și Exclusiv. Liderii coaliției nu s-au înțeles pe banii europeni. Klaus Iohannis așteptat să clarifice disensiunile