Evenimentul Zilei > Politica > Anunț istoric: Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Cum va cheltui România cele 30 miliarde de euro
Anunț istoric: Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Cum va cheltui România cele 30 miliarde de euro

Anunț istoric: Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Cum va cheltui România cele 30 miliarde de euro

Parlamentul European a aprobat, miercuri, Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR), o decizie istorică salutată de Comisia Europeană. Fondurile sunt destinate prioritar pentru investiții și reforme în țările UE afectate de pandemie. Printre cei care au derulat negocierile se numără și europarlamentarii Siegfried Mureșan și Dragoș Pîslaru.

Parlamentul European a aprobat miercuri Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR), se arată într-un comunicat de presă al legislativului comunitar, citat de Agerpres. Decizia a fost salutată cu entuziasm de Comisia Europeană.

Mecanismul este conceput pentru a ajuta ţările UE să combată efectele pandemiei de COVID-19. Regulamentul referitor la obiectivele, finanţarea şi normele de accesare ale MRR a fost adoptat cu 582 voturi ‘pentru’, 40 ‘împotrivă’ şi 69 de abţineri.

Prin MRR se pun la dispoziție 672,5 miliarde de euro

PE precizează că mecanismul este cel mai important element constitutiv al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare ‘Next Generation EU’, în valoare de 750 de miliarde de euro. Astfel, se pun la dispoziţie 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi pentru a finanţa măsuri naţionale care atenuează consecinţele economice şi sociale ale pandemiei.

Conform PE, se pot finanţa prin MRR şi proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior. Finanţarea va fi disponibilă timp de 3 ani. Guvernele din UE pot cere o prefinanţare de până la 13% pentru planurile lor de redresare şi rezilienţă.

Siegfried Mureșan (PPE): Vor exista norme de cheltuire a banilor

‘Votul de astăzi înseamnă că banii vor fi direcţionaţi către persoanele şi regiunile afectate de pandemie, că acest sprijin vine pentru a combate criza actuală şi pentru a ne consolida capacitatea de a depăşi provocările viitoare”, a spus marţi, în timpul dezbaterii din PE, eurodeputatul român Siegfried Mureşan (PPE). Mureșan, unul dintre principalii membri ai PE implicaţi în negocieri, este citat într-un comunicat de presă.

Oficialul precizează că banii vor fi distribuiți potrivit unor norme ale modului de cheltuire. „Mecanismul de redresare şi rezilienţă va contribui la modernizarea economiilor noastre şi la ecologizarea acestora. Am stabilit norme privind modul de cheltuire a banilor, dar le-am conceput suficient de flexibile pentru a răspunde diferitelor nevoi ale statelor membre. În cele din urmă, aceste fonduri nu trebuie utilizate pentru cheltuieli bugetare obişnuite, ci pentru investiţii şi reforme’l.

MRR va susține venitul naţional brut, investiţiile, dar şi educația în țările UE

Eurodeputata spaniolă Eider Gardiazabal Rubial (S&D), unul dintre negociatorii principali, a explicat că MRR are două obiective. Pe termen scurt, redresarea, prin sprijinirea venitului naţional brut, a investiţiilor şi a gospodăriilor. Pe termen lung, aceşti bani vor genera schimbări şi progrese în vederea îndeplinirii obiectivelor noastre digitale şi climatice. „Ne vom asigura că măsurile vor reduce sărăcia şi şomajul, şi vom ţine seama de impactul diferenţiat al crizei în funcţie de gen. Sistemele noastre de sănătate vor deveni, de asemenea, mai reziliente”, a declarat demnitara.

Eurodeputatul român Dragoş Pîslaru (Renew), de asemenea unul dintre principalii eurodeputaţi implicați în proiect, a explicat că fondurile vor fi destinate și educației. ‘Destinul Europei este în mâinile noastre. Avem datoria de a asigura redresarea şi rezilienţa tinerilor şi copiilor noştri, care se vor afla în centrul redresării. Unul dintre cei 6 piloni ai Mecanismului de redresare şi rezilienţă este dedicat în special acestora, ceea ce înseamnă investiţii în educaţie, reforme ghidate de nevoile acestora şi sprijin pentru a-i ajuta să dobândească competenţele de care vor avea nevoie. Nu dorim ca generaţia următoare să fie o generaţie izolată’, a afirmat şi eurodeputatul român Dragoş Pîslaru (Renew), de asemenea unul dintre principalii eurodeputaţi implicaţi.

Comisia Europeană a salutat votul Parlamentului: Confirmă acordul politic

Comisia Europeană a salutat votul Parlamentului European, spunând că el confirmă acordul politic la care s-a ajuns în decembrie 2020 referitor la Regulamentul privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

„Este esenţial să învingem virusul cu ajutorul vaccinurilor, însă avem, de asemenea, datoria să ajutăm cetăţenii, întreprinderile şi comunităţile să iasă din criza economică. Mecanismul de redresare şi rezilienţă va mobiliza 672,5 miliarde de euro în acest scop, prin investiţii care vor sprijini tranziţia verde şi transformarea digitală a Europei, precum şi rezilienţa sa pe termen lung, în beneficiul tuturor. Salut votul pozitiv al Parlamentului European, acesta reprezentând un pas important în direcţia activării Mecanismului de redresare şi rezilienţă”, afirmă preşedinta CE, Ursula von der Leyen, citată în comunicat.

După aprobarea oficială a regulamentului de către Consiliu, acesta va intra în vigoare la o zi după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.

Premierul Cîțu: Vom finaliza în curând Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Prim-ministrul Florin Cîţu a salutat, miercuri, votul exprimat în Parlamentul European.
Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului, premierul subliniază că, prin acest mecanism, România va putea atrage peste 30 de miliarde de euro, bani care ar urma să fie folosiţi pentru finanţarea investiţiilor în infrastructură, digitalizare, economia verde, reforme structurale, precum şi construcţia de noi spitale şi modernizarea celor existente.

„Vrem să finalizăm în Guvern cât mai curând Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, astfel încât România să aibă acces într-un termen cât mai scurt la această finanţare europeană”, a precizat Florin Cîţu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE