Evenimentul Zilei > Politica > Exclusiv. Liderii coaliției nu s-au înțeles pe banii europeni. Klaus Iohannis, așteptat să clarifice disensiunile
Exclusiv. Liderii coaliției nu s-au înțeles pe banii europeni. Klaus Iohannis, așteptat să clarifice disensiunile

Exclusiv. Liderii coaliției nu s-au înțeles pe banii europeni. Klaus Iohannis, așteptat să clarifice disensiunile

Împărțirea banilor europeni în valoare de 30,4 miliarde de euro întrețin tensiunile dintre liderii coaliției. Nici în ședința de astăzi nu au ajuns la o înțelegere. România se află în întârziere cu PNRR.

Klaus Iohannis îi așteaptă săptămâna aceasta pe șefii partidelor care compun coaliția de guvernare și pe premierul Cîțu la Cotroceni pentru a contura Planul Național de Redresare și Rezilientă (PNRR). Planul Național a fost conceput de ministrul USR al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Inainte de a se întâlni cu șeful statului, PNRR va fi prezentat și dezbătut în prima ședință de guvern.

Ghinea de la USR avantajează ONG-urile

Viziunile total diferite dintre PNL și UDMR versus USR-PLUS asupra împărțirii celor 30,4 de miliarde de euro s-au păstrat și după ședința de astăzi a liderilor coaliției. Concret, ministrul Ghinea, cel care gestionează PNRR alături de echipa sa a proiectat miliarde de euro pe proiectele privind “reforma statului” după cum declară acesta, respectiv pe proiecte sociale sau pe proiecte privind filosofia a cum ar trebui să funcționeze instituțiile statului și mult mai puțini bani mediului privat precum și proiectelor de investiții. Un exemplu: doar către ONG-urile cu activitate în domeniul educației Ghinea a alocat 100 de milioane de euro. Dar mai sunt ONG-uri care au aplicat și pentru alte domenii socio-economice.

PNL îl acuză pe ministrul Proiectelor Europene de lipsă de comunicare

Liderii PNL sunt foarte nemulțumiți de proiecțiile ministrului progresist Cristian Ghinea și l-au acuzat astăzi din nou de lipsă de comunicare asupra PNRR atât cu miniștrii cât și cu actorii instituționali care doresc să depună proiecte care să fie incluse în Planul Național.

Ministrul USR a alocat mediului privat doar un miliard de euro din PNRR. Viziunea lui Ghinea asupra Planului Național de Redresare și Reziliență în valoare de 30,4 miliarde de euro, bani europeni a fost exprimat ferm de ministrul progresist: “PNRR nu e doar o listă de investiții, ci și o listă de reforme structurale pe care Comisia ni le cere de ani de zile”. 

Mediul privat este îndemnat să se împrumute de la bănci

Concret, Cristian Ghinea propune mediului privat să împrumute bani pentru redresare de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și să nu aștepte de la PNRR fonduri mai substanțiale. Ghinea s-a angajat să trateze cu oficialii europeni dobânzi foarte reduse pentru firmele românești care ar urma să recurgă la acest mijloc.

Liderii USR-PLUS susțin în continuare  intențiile lui Vlad Voiculescu de a împrumuta bani de la bănci

În paralel, solicitările ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, către liderii coaliției, de a i se permite să împrumute aproximativ 2 miliarde de euro de la băncile comerciale, cu garanția statului, pentru construirea de spitale, deși în PNRR domeniului sănătății îi sunt alocate 3 miliarde de euro, nu s-a clarificat nici astăzi. Pretențiile lui Vlad Voiculescu care au fost respinse la ultima ședință a liderilor coaliției de guvernare au fost susținute din nou de liderii USR-PLUS.

La ședința liderilor coaliției nu a fost prezent premierul Florin Cîțu. Acesta a anunțat ieri oficial că astăzi se va afla într-o vizită de lucru în județul Dolj alături de ministrul UDMR al Dezvoltării, Cseke Attila și de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Ministrul Sănătății caută soluții pentriu prioblemele din sănătate pe care le-a ignorat

Vlad Voiculescu a absentat și el de la ședința liderilor coaliției pentru că se află la discuții cu cei din minister și din sistemul de sănătate pentru a găsi soluții la problemele care explodează zilele acestea. Reducerea numărului de paturi de la ATI și faptul că nu a plătit de două luni bani cadrelor medicale care lucrează în centrele de vaccinare sunt doar câteva probleme pe care trebuia să le fi rezolvat până în prezent.

Discuțiile dintre liderii coaliției pe marginea PNRR sunt departe de o soluție comună. Potrivit unor surse politice, se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să clarifice zilele acestea viziunile total diferite dintre componenții coaliției guvernamentale.