Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, mesaj vital pentru toți românii! Breaking News
Iohannis, mesaj vital pentru toți românii! Breaking News

Iohannis, mesaj vital pentru toți românii! Breaking News

Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă în care a transmis un mesaj scurt și clar poporului român.

Klaus Iohannis a încercat să le explice românilor importanța implementării sistemului de vaccinare anti-COVID. Președintele României a dat asigurări că dozele de vaccin care vor ajunge în România sunt sigure.

„Vaccinul este singura noastră speranță să ne gândim că ne întoarcem la viața normală. Până atunci, oricât de greu ne-ar fi, trebuie să avem răbdare, să respectăm măsurile de prevenție. Acestea încep să dea rezultate, situația rămâne îngrijorătoare. La momentul în care vaccinurile vor ieși din producție, trebuie să ne asigurăm că le vom împărți echitabil.

De aceea, am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății, ministrul Apărării și ministrul Afacerilor Interne pentru a discuta aspectele legate de campania de vaccinare anti-COVID.

Astăzi am discutat aspecte despre campania de vaccinare anti-COVID. De asta depinde stoparea pandemiei și protejarea vieții românilor. Avem în fața o problemă de siguranță națională. Autoritățile s-au mobilziat foarte bine, iar la ora actuală avem organizată o structură clară și un program pe care îl vom aproba zilele următoare.

Comunicarea clară cu cetățenii este esențială, la fel ca răspândirea informațiilor. Toate informațiile vor fi transmise printr-un canal oficial. Este foarte important de știut că vaccinurile, odată aprobate, sunt sigure, sunt eficiente și reprezintă singura soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii.

De asemenea, au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare și implicare a resurselor umane de la diferite niveluri, precum și planul de acțiune, cu etape clare.

Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pe care o voi convoca în perioada imediat următoare.

Vreau să subliniez că cele trei ministere – Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne – au colaborat foarte bine pentru stabilirea responsabilităților și a căilor de acțiune, pentru pregătirea corespunzătoare a procedurilor şi asigurarea disponibilității personalului medical pentru derularea procesului de vaccinare în condiții de maximă siguranță.

Am discutat și despre necesitatea ca serviciile medicale de vaccinare să fie ușor accesibile pentru categoriile țintă, ceea ce implică un efort logistic și de transport în condiții sigure, adaptate caracteristicilor noului vaccin.

Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV2 fac parte: personalul din domeniul sănătății, tot personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, folosindu-se o procedură specifică în funcție de vaccin.

Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-through pentru celelalte categorii de populație.

Strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare vaccin în parte, Ministerul Apărării fiind cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum și a celor 6 depozite regionale, de unde se va face distribuția către centrele de vaccinare locale fixe și mobile.

”, a declarat Klaus Iohannis.