Iohannis, discurs controversat la CSM

Iohannis, discurs controversat la CSM

Președintele vrea ca Procurorul General să fie membru al CSAT, iar CSM, ÎCCJ și Parchetul să aibă drept de inițiativă legislativă.

Președintele Klaus Iohannis a prezidat, ieri, prima ședință a CSM, care s-a reunit pentru a-și alege noua conducere. Conținând mai multe propuneri pentru sistemul judiciar, discursul lui Iohannis a generat mai multe controverse atât din partea societății civile cât și din partea magistraților. Cele mai importante declarații ale șefului statului:

● Este obligația mea să apăr independența sistemului judiciar dar și să atrag atenția asupra unor probleme

● Un magistrat este atât de independent cât alege el să fie.

Ne puteți urmări și pe Google News

● Instituțiile trebuie consolidate și apărate în ansamblu, și aici mă refer la toate cele trei componente ale Ministerului Public: Parchetul, DNA și DIICOT.

● Este util să luăm în discuție dacă nu cumva între membrii CSAT ar trebui să se regăsească și Procurorul General.

● Cred că CSM, Înalta Curte și Parchetul ar trebui să poată avea inițiativă legislativă.

● Consider important de subliniat faptul că Justiția este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere.

● Este de dorit ca CSM-ul și Inspecția Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuțiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare.

● Unii politicieni nu s-au ferit să atace independența justiției.

● Cred că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Ștefan: Nefericită referirea la MCV

Expertul anti-corupție Laura Ștefan (foto) a afirmat că referirea președintelui la ridicarea MCV a fost nefericită. „Cu câteva excepții, discursul a fost echilibrat. A fost nefericită referirea la ridicarea MCV care apare periodic în discursurile președinților români, dar și referirea la informațiile apărute în presă și care trebuiau nuanțate.Trebuie să ne propunem eliminarea problemelor din cauza cărora avem MCVul”, a spus Laura Ștefan.

Ciprian Ciucu: Procurorii nu se pot apăra public

Ciprian Ciucu (foto), director de programe al Centrului Român de Politici Europene, a afirmat că nu este de acord cu declarația lui Iohannis care a afirmat că CSM și Inspecția Judiciară trebuie să ia atitudine când apar scurgeri nepermise de informații în presă. „Nu sunt de acord cu această abordare pentru că există un dezechilibru între procuror și cel care este învinuit. De exemplu, cel care e vinovat poate să atace procurorii și poate să își strige nevinovăția, pe când procurorii nu pot să iasă public să se apere”, a afirmat Ciprian Ciucu, referindu-se la cazurile Gigi Becali, Radu Mazăre sau Adrian Năstase.

Ponta sprijină propunerile lui Iohannis

Premierul Victor Ponta a anunțat că va sprijini propunerile lansate de președintele Klaus Iohannis privind prezența Procurorului General în cadrul CSAT și dreptul de inițiativă legislativă pentru CSM, Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General. „Cred că este o idee corectă și inițiativa legislativă pentru CSM, ÎCCJ și Parchetul General - voi sprijini aceste propuneri”, a scris Victor Ponta pe Twitter.

Livia Stanciu avertizează: Magistrații nu vor negocia independența justiției

Magistrații nu vor negocia niciodată independența actului de justiție, „nici măcar de dragul unei păci politice”, a declarat președintele instanței supreme, Livia Stanciu, la ședința CSM.„Domnule președinte, nu vreau să se înțeleagă în niciun mod de către cei care ne ascultă că justiția ar trebui să devină o supraputere statală, nu, dar magistrații acestei țări au înțeles că nu trebuie să negocieze niciodată independența justiției”, a spus Stanciu. Președintele ICCJ a mai afirmat că este de acord cu declarația șefului statului potrivit căreia un magistrat este independent atât cât dorește el.„Nu vom negocia niciodată independența justiției, nici măcar de dragul unei păci politice”, a subliniat Stanciu. În schimb, ea a susținut că se impune menținerea MCV, pentru că încă sunt multe obiective care nu sunt finalizate.

Politicienii care atacă justiția să-și dea demisia

La rândul său, judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, a spus că politicienii și persoanele publice ar trebui să fie obligați să demisioneze dacă atacă independența justiției, el cerând sprijinul președintelui pentru asigurarea „instrumentelor necesare” în acest scop. „Este nevoie să avem un sistem de sancționare concret, de la sancțiuni contravenționale la chiar interzicerea acelor politicieni sau înalți demnitari publici care atacă independența justiției”, a arătat Dumbravă.

Marius Tudose, noul președinte CSM

Judecătorul Marius Tudose (foto) este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar Bogdan Gabor a fost ales în funcția de vicepreședinte. Marius Tudose are 42 de ani și este membru în CSM din 2011. El a intrat în magistratură în 1995 și a fost judecător la Judecătoria Slatina, Judecătoria Sectorului 4 și Judecătoria Sectorului 3. În cadrul acestei ultime instanțe a ocupat funcția de vicepreședinte, între 1 octombrie 2000 și 1 noiembrie 2001, și pe cea de președinte, din 1 noiembrie 2001 până în 6 ianuarie 2011.