Iohannis blochează legile anti-Justiție

Iohannis blochează legile anti-Justiție

Președintele a anunțat ieri că va contesta la Curtea Constituțională modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală, dar și legea incompatibilității primarilor

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, ieri, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, că solicită Curţii Constituţionale verificarea Legii serviciilor comunitare, care prevede, printre altele, că primarii și președinții CJ pot fi reprezentanți în AGA ale asociațiilor de utilități publice, pentru a „lămuri fondul problemei”.

Șeful statului a amintit că de această modificare a fost vizat inclusiv el. „Această chestiune a fost vehiculată pe larg şi în campania electorală şi, dacă vă amintiţi, chiar subsemnatul am avut o speţă discutabilă cu ANI. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tranşat chestiunea şi a constatat că eu nu am fost la niciun moment în incompatibilitate”, a punctat Iohannis.

De asemenea, șeful statului a anunțat că va ataca la CCR și nu va promulga modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală de unii parlamentari din arcul guvernamental.

El a explicat și de ce a promulgat pachetul privind legile electorale, punctând că acestea nu sunt perfecte, dar reprezintă un câștig. Şeful statului a precizat că, inițial, a retrimis Parlamentului Legea privind finanţarea activităţii partidelor şi campaniilor, pentru că forma actului normativ nu era satisfăcătoare, legislativul însuşinduşi în mare măsură acele solicitări.

Bănicioiu și Ponta, puși la punct

Președintele a mai afirmat că ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, i-a prezentat situaţia cu privire la cardul de sănătate, adăugând că a discutat cu acesta şi despre alte chestiuni, precum Institutul Cantacuzino. „Concluzia este că a fost prost pregătită implementarea cardului. Ar fi fost nevoie de o campanie națională de informare amplă și atunci o bună parte din sincopele care au apărut ar fi putut fi evitate relativ ușor.” Șeful statului l-a criticat și pe Victor Ponta, pentru refuzul de a organiza alegeri parțiale pentru locurile rămase vacante.

„După părerea mea, abordarea Guvernului este greșită. Ar fi trebuit să organizeze alegeri parțiale în toate localitățile și județele unde persoanele care au fost în funcții le-au părăsit, din varii motive”, a afirmat Iohannis. El a adăugat că relația cu premierul este una instituțională. „Am spus că vreau să fiu un preşedinte mediator, dar, în acelaşi timp, arbitru şi ferm atunci când se impune. Dacă am constatat că o declaraţie este nelalocul ei, mi s-a părut corect să o pun la punct”, a adăugat președintele.

Președintele nu sesizează Curtea pe Codul Silvic

Președintele Klaus Iohannis a mai precizat că nu intenționează să sesizeze Curtea Constituțională, dacă Parlamentul nu va ține cont de cererea sa de reexaminare a Codului Silvic. El a subliniat, însă, că, din punctul său de vedere, tăierile ilegale de păduri reprezintă „un atentat la siguranța națională”. „Nu, nu intenționez să sesizez Curtea Constituțională. (...) Lucrul sesizat de mine în baza sesizării Consiliului Concurenței și care a dus la foarte multe discuții în spațiul public, este în jurul acelei cote de 30% propusă în actul normativ. Este vorba de cota de piață care poate să fie la o singură entitate economică”, a spus șeful statului. El a adăugat că s-a discutat foarte puțin despre un alt lucru pe care l-a sesizat, respectiv articolul 20 din Codul Silvic, care deschide posibilitatea defrișărilor necontrolate pe suprafețe mai mici de 10 hectare, dar și că tăierile ilegale de păduri sunt un atentat la siguranța națională.