Iohannis a promulgat o lege importantă. Ce se întâmplă cu polițele de asigurare care au fost deja încheiate

Iohannis a promulgat o lege importantă. Ce se întâmplă cu polițele de asigurare care au fost deja încheiateAsigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea semnată de președintele Klaus Iohannis vine în sprijinul firmelor de construcții, care au în execuție lucrări importante, dar firma de asigurări a intrat în insolvență sau a dat faliment.

În România, pentru a participa la o licitație publică pentru realizarea unui drum național, construcția unei școli sau a unui spital, societatea de construcții trebuie să prezinte o poliță de asigurare emisă de o societate de asigurare/reasigurare, ”pentru buna execuție”.

Aceste companii de asigurări trebuie să funcționeze sub girul Autorității de Supraveghere Financiară, care ar trebui să acționeze pentru a preîntâmpina situații generatoare de criză, așa cum s-a întâmplat cu falimentul firmei City Insurance.

Ce se prevede  în legea semnată de Iohannis

Cel mai important lucru din legea semnată de președintele Iohannis se referă la prelungirea termenului de valabilitate a asigurării, de la 90 de zile, la 150 de zile.

”În termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, polițele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept, cu excepția contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 - Garanții, prevăzută în secțiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, cu modificările și completările ulterioare, pentru care termenul de încetare de drept este de 150 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment; în aceleași condiții, încetează de drept și contractele de reasigurare”, se arată în OUG 62/2022, aprobată prin legea semnată de Iohannis, scriu cei de la stiripesurse.ro.

Anularea a mii de contracte publice

În timpul pandemiei, una dintre cele mai mari firme de asigurări din România, City Insurance a intrat, direct, în faliment, după ce nu a mai putut onora zeci de mii de polițe auto, dar și de sute de polițe de asigurare pentru buna execuție a lucrărilor publice.

Firma cu pricina a falimentat, și mii de firme din România care lucrau la diferite proiecte publice, au fost  puse în întârziere de autoritățile contractante, pentru a se asigura din nou.

De aici s-a pornit criza firmelor de construcții, pe care autoritățile nu au știut să o gestoneze. În prima etapă, firmele de asigurări de pe piața românească au crescut prețurile foarte mult, fapt ce a făcut ca prețurile de adjudecre a licitațiilor să nu mai fie profitabil.

Apoi, în a doua etapă, mii de firme de construcții și-au cerut insolvența, pentru a se proteja de eventuale procese pentru daune. Mai apoi, autoritățile contractante s-au văzut și ele în în ipostaza că trebuie să anuleze contractele încheiate și să le reliciteze, pentru a salva lucrările realizate parțial.

Atunci, Guvernul a emis OUG 62/2022, care se referea la garanțiile de bună execuție, care a venit mult prea târziu, spun patronii firmelor de construcții.