Vești bune despre asigurările RCA. Șoferii care plătesc cele mai ieftine polițe de asigurare

Vești bune despre asigurările RCA. Șoferii care plătesc cele mai ieftine polițe de asigurareȘoferi. Sursa foto: Dreamstime.com

Șoferii români primesc o veste bună de la Comisia Europeană care a impus ASF să modifice regulile de stabilire a prețurilor pentru asigurările RCA. În calculul tarifelor de asigurare au fost incluse și alte criterii, pe lângă vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului. Conform estimărilor, noile modificări vin în sprijinul mai multor categorii de șoferi care vor scoate mai puțini bani din buzunar pentru asigurările auto obligatorii.

La solicitarea Comisiei Europene, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a modificat legislația secundară în domeniu asigurărilor obligatorii, astfel încât societățile din domeniu să aibă libertate totală în stabilirea tarifelor RCA.

O largă categorie de șoferi plătesc prime RCA mai mici, comparativ alții care îndeplinesc aceleași criterii (vârstă și capacitate cilindrică a mașinii conduse). Este vorba despre cei care își au domiciliu în localități mai mici, mai puțin riscante din punctul de vedere al producerii accidentelor rutiere. Analizele indică faptul că, raportat la acest criteriu, diferențele dintre primele de asigurare sunt chiar și duble.

Or, în condițiile în care prețurile de asigurare RCA s-au majorat pe parcursul ultimului an, un astfel de avantaj este relevant. Conform calculelor, există situații în care tarifele RCA au rămas aproape constante față de finalul lui 2021 sau chiar au scăzut în toamnă, comparativ cu jumătatea anului trecut.

Cum se plătește diferențiat RCA

Conform informațiilor prezentate de publicația Studii Financiare, un șofer de 49 de ani care conduce o mașină cu cilindree de 1,4 litri în orașul Gherla (județul Cluj) ar plăti aproximativ 802 lei pentru o poliță RCA. Pe de altă parte, un șofer cu aceleași referințe, dar care șofează în municipiul Cluj plătește în jur de 1.300 de lei.

Într-un alt exemplu, un șofer cu vârsta între 30 și 35 de ani care conduce în Odorheiu Secuiesc va plăti o poliță RCA la jumătate comparative cu un alt șofer șofer cu aceeași vârstă din Constanța, în condițiile în care ambii conduc automobile cu capacitatea cilindrică între 1,8 și 2 litri. Șoferul din Constanța ar plăti peste 3.000 de lei pe o poliță RCA, în timp ce șoferul din Odorheiu Secuiesc plătește în jur de 1.450 de lei.

Liberalizarea pieței asigurărilor a dus la noi criterii

Diferențierea tarifelor în funcție de zona unde este înmatriculat automobilul asigurat se datorează liberalizării complete a pieței. Măsura a fost luată de Consiliul ASF în luna mai a anului trecut, în cadrul unor modificări mai ample aduse normei 20/2017, privind asigurările auto.

După liberalizarea totală, asigurătorii au posibilitatea de a utiliza și alte criterii pentru stabilirea tarifelor la asigurările de tip RCA. Unii, de exemplu, penalizează șoferii care au avut o daună în ultimii ani și oferă reduceri suplimentare celor cu care nu au înregistrat daune. Alții au decis să ofere bonusuri șoferilor care prezintă un certificat prin care să arate că nu au amenzi. Cei mai mulți, însă, au introdus criteriul zonal în calculul tarifului, conform studiifinanciare.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News