Evenimentul Zilei > Actualitate > Puține da bune|Ioanel Sinescu: „În 20 de ani, la Fundeni s-au făcut 1.871 de transplanturi renale”
Puține da bune|Ioanel Sinescu: „În 20 de ani, la Fundeni s-au făcut 1.871 de transplanturi renale”

Puține da bune|Ioanel Sinescu: „În 20 de ani, la Fundeni s-au făcut 1.871 de transplanturi renale”

Rata de succes a transplantului renal la Fundeni e mai ridicată decât media europeană, anunță academicianul. Pe lista de așteptare a Institutului bucureștean mai sunt, însă, peste 2.400 de români.

Rata de succes în transplantul renal la Clinica Fundeni este mai ridicată decât media europeană, a declarat, miercuri, Ioanel Sinescu, șeful Centrului pentru Uronefrologie și Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

„În cei 20 de ani de activitate am ajuns la 1.871 de transplanturi renale în total, cu o rată de succes foarte mare, mai ridicată decât media europeană. Cam jumătate dintre transplanturi sunt efectuate de la donatori în viață și jumătate cu rinichi de la donatori în moarte cerebrală”, a afirmat academician dr. Ioanel Sinescu, șeful Centrului pentru Uronefrologie și Transplant Renal de la Institutul Clinic Fundeni.

Rată mare de supraviețuire

Specialistul a arătat și că rata de funcționalitate a grefei este în jur de 85% și aproximativ la fel e și rata de supraviețuire a pacienților după transplant, în condițiile în care „pe dializă mortalitatea este cam de 10% pe an”.

Anul acesta, la Fundeni s-au realizat 50 de transplanturi renale, mai puțin față de perioade similare din anii precedenți, din cauza faptului că activitatea de recoltare de organe este „mai slabă”.

Potrivit registrului oficial al Agenției Naționale de Transplant, pe lista de așteptare de la Fundeni sunt 339 de persoane, alte 1.934 pe cea a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca, iar la Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon din Iaşi speră să primească rinichi 139 de români.