Ioan Rus vorbeşte despre o mare coaliţie după alegeri

Ioan Rus vorbeşte despre o mare coaliţie după alegeri

Poate să existe şi o situaţie care să impună o largă coaliţie după alegeri, deşi şansele nu sunt foarte mari, a declarat liderul PSD Ioan Rus într-un interviu acordat postului Deutsche Welle. Rus şi-a exprimat speranţa ca românii să fie o lună de zile nemţi după alegeri şi să găsească câteva priorităţi guvernamentale "cu care să fie de acord şi stânga şi dreapta".

Estimările arată că USL va câştiga alegerile, dar până pe 9 decembrie mai este mult şi multe se pot întâmpla, atenţionează liderul PSD Ioan Rus. "Până în acest moment, estimările arată că USL câştigă aceste alegeri. Dinamica este însă extrem de mare. Un sondaj care dă astăzi 55% USL şi 20% adversarilor nu garantează câştigul peste 60 de zile", a avertizat fruntaşul PSD. Acesta a spus că până în 9 decembrie este mult şi procentele se pot schimba. "Este destul de fluidă atmosfera în acest moment şi numărul votanţilor care nu au decis sută la sută într-o parte sau alta este în continuare destul de mare". "Să fim o lună de zile nemţi" Rus spune că nu este previzibilă o mare coaliţie în acest moment în România, deşi "poate să existe şi o situaţie care să impună şi o largă coaliţie, aşa să iasă votul să te oblige să te gândeşti la acest lucru". Acesta a dat exemplul Germaniei, unde SPD şi CDU au găsit o cale de colaborare, şi-a exprimat speranţa că, după alegeri, acest exemplu va putea fi cumva replicat. "Ca oameni raţionali putem găsi acele 15, 20, 100 de priorităţi într-un program de guvernare cu care să fie de acord şi stânga şi dreapta, şi asupra cărora să nu mai existe nici un fel de discuţie decât sprijin, sprijin, sprijin. Ceea ce presupune însă viziune asupra a ceea ce trebuie să se întâmple în România, să nu existe frustrări individuale şi nici colective, înseamnă ca discuţia să fie dominată de raţional şi nu de emoţional. Să sperăm că în 2012 vom putea şi noi să fim o lună de zile nemţi şi să redactăm aşa ceva", a spus el. Rus este însă oarecum sceptic cu privire la şansele de închegare ale unei coaliţii de acest tip în România. "Şi în acest moment se manifestă aceeaşi ostilitate de ambele părţi (ca în perioada referendumului de suspendare - n.r.). Ca atare, îmi vine greu să accept că o mare coaliţie va rezolva situaţia. Pentru o mare coaliţie sunt necesari oameni care să accepte acest lucru, iar în acest moment, de la preşedinte la premier, incluzând şi alţi lideri politici, nu văd această atitudine", a comentat el, subliniid că, "din nefericire, nicio coaliţie de guvernare nu a funcţionat în cei 20 de ani de tranziţie".

Rus nu crede în "victorii asigurate" "Nu cred în victorii asigurate, mai ales că va urma un meci important în campanie. Eu cred că dacă USL vrea să câştige va trebui, pe ceea ce a făcut bun în această perioadă de guvern provizoriu, să explice cât mai mult. Şi să explice neîncetat şi ce intenţii bune are în continuare. Victorii asigurate sau victorii înainte de final nu există. În politică, mai des ca şi în fotbal, se poate pierde chiar şi când adversarii sunt slabi, iţi poţi da autogoluri spectaculoase", avertizează el.

CITIŢI ŞI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Ultima mare bătălie a lui Ioan Rus. Îşi impune omul sau moare pe câmpul de luptă, răpus de Dragnea şi Mazăre