Ioan Holender îşi prezintă cartea autobiografică la Bucureşti

Ioan Holender îşi prezintă cartea autobiografică la Bucureşti

Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei din Viena, care pe 26 iunie 2010 şi-a încheiat, după 19 ani, mandatul, este invitatul special al Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical 2010, care va avea loc pe15 noiembrie 2010, de la ora 19, la Opera Naţională Bucureşti, un eveniment realizat în coproducţie cu TVR Cultural.

Organizatorii promit un spectacol complex, care va dura aproape două ore şi în cadrul căruia vor fi acordate cele 20 de premii ale revistei. Printre invitaţii serii se numără sopranele Felicia Filip şi Irina Iordachescu, împreună cu tenorii Marius Manea şi Vlad Miriţă, care vor interpreta arii celebre din opere şi operete compuse de Verdi, Massenet, Gunoud şi Lehar, acompaniaţi de orchestra Operei Naţionale Bucureşti, condusă de dirijorul Iurie Florea, care va deschide seara cu uvertura din Carmen de Bizet. Actriţa Maia Morgenstern va fi amfitrionul serii.

Spectacolul va fi precedat de un dublu eveniment, desfăşurat în foaierul Operei: lansarea la Bucureşti a cărţii "Opera eternă" a criticului muzical Costin Popa şi prezentarea volumului autobiografic "De la Timişoara la Viena", semnată de Ioan Holender, eveniment urmat de o sesiune de autografe.

Banii obtinuţi din vânzarea biletelor de acces la gală vor fi folosiţi pentru susţinerea copiilor talentaţi în artele spectacolului, tineri care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse, anunţă organizatorii. Biletele au fost puse în vânzare pe www.biletedelatati.ro, www.bilete.ro, www.eventim.ro, www.myticket.ro, www.ticketpoint.ro, precum şi la casele de bilete de la Opera Naţionala Bucureşti şi Sala Palatului.

De la Timişoara la Viena

Ioan Holender este în prezent consilier al Metropolitan Opera New York, al Operei din Tokio şi al celei din Budapesta.

Născut în 1935, la Timişoara, Ioan Holender a studiat ingineria mecanică la universitatea din oraş. După ce a emigrat cu familia în Austria, a intenţionat să-şi continue studiile în acest domeniu, dar a deveni interesat de muzică. După studiile în domeniul muzical a lucrat ca bariton şi interpret de concerte la Klagenfurt Stadttheater. În 1966, a început să lucreze la agenţia de teatru Starka, pe care ulterior a preluat-o şi a dezvoltat-o.

În 1988, a fost numit secretar general al Operei din Viena, numire care a stârnit controverse din cauza conflictelor de interese presupuse de această funcţie şi asocierea sa cu agenţia de teatru. În cele din urmă, Holender s-a disociat de Starka. În aprilie 1992, Holender a devenit directorul Operei din Viena. El a administrat şi Vienna Volksoper timp de patru ani simultan. Holender a avut cel mai lung mandat de director al Operei din Viena.

În volumul său autobiografic, intitulat "De la Timişoara la Viena" si apărut la editura Cuvântul, Ioan Holender povesteşte cum şi-a petrecut copilăria şi tinereţea în oraşul bănăţean, de care şi astăzi se simte foarte ataşat. El relatează cum s-a îndrăgostit de operă, cum şi-a început studiile de inginer, cum a fost nevoit, din motive politice, să părăsească România.

Autorul povesteşte despre stabilirea sa în Austria, munca sa ca antrenor de tenis, apoi ca tenor, impresar şi, în cele din urmă, ca director al uneia dintre cele mai apreciate scene de operă din lume. Timp de patru ani, Holender a condus nu doar Opera de Stat (Staatsoper), ci şi Volksoper din Viena.

Ne puteți urmări și pe Google News