Intuiția maternă, mit sau realitate. Ce spun oamenii de știință despre acest fenomen inexplicabil
- Bianca Pislaru
- 17 iulie 2024, 07:47
Este reală intuiția maternă? Luna trecută, un TikTok viral a determinat peste 44.000 de comentatori să își împărtășească propriile experiențe. În TikTok, posterul susținea că „visul urât” al mamei sale a salvat-o de la o împușcătură fatală într-un bar.
Unul dintre aceștia a susținut că mama sa a avut un presentiment rău înainte de concertul Arianei Grande din 2017 de la Manchester, Anglia, refuzând să meargă. Presentimentul a fost legat de ținta unui atac fatal cu bombă. Alte mame au prezis, se pare, avorturi spontane, decese în familie și accidente tragice.
Dar este acest instinct bazat pe știință? Este doar o coincidență? Citim mai mult în aceste anecdote din cauza unei tendințe de confirmare? Iată ce spun experții.
Este reală intuiția maternă?
Psihologul și consilierul media al Fundației Hope for Depression Research, Ernesto Lira de la Rosa, spune că nu există multe studii sau cercetări care să confirme dacă intuiția maternă este reală. Acest lucru derivă din natura subiectivă a acestor povești.
Mai mult, părerile sunt împărțite în ceea ce privește originea a ceea ce numim în mod obișnuit intuiție maternă. Totuși, rădăcinile acesteia pot fi găsite în teoria atașamentului.
Creatorii acestei teorii, John Bowlby și Mary Ainsworth, au încercat să explice de ce sugarii sunt atrași de o anumită persoană sau de anumite persoane în momente de stres sau de nevoie. Teoria atașamentului afirmă că oamenii se nasc cu o nevoie de a se lega de cei care îi îngrijesc și că starea acestor legături timpurii are ecou pe tot parcursul vieții unei persoane.
Această stare dictează cât de bine sau cât de rău se leagă acea persoană de ceilalți. Pentru intuiția maternă, teoria atașamentului explică faptul că copilul și îngrijitorul - în acest caz, mama - au forjat o legătură. Acest lucru face ca mama să fie foarte atentă la nevoile copilului.
Teoria atașamentului
Mayra Mendez, terapeut licențiat, spune că sentimentul pe care mulți îl numesc intuiția maternă este un proces care se construiește încet. „Cunoscându-ți copilul, copilul, la rândul său, te cunoaște pe tine”, spune ea. Potrivit lui Mendez, acest sentiment intuitiv începe să se dezvolte devreme și este important să fie ascultat.
Lira de la Rosa a explicat că părinții pot interpreta diferitele strigăte ale copilului lor. Alții nici nu pot observa aceste sunete. „Ei știu cum să distingă plânsetele copilului lor pentru a determina dacă acestuia îi este foame sau are nevoie de schimbarea scutecului, de exemplu, așa că nu ar fi neobișnuit ca părinții să înceapă să aibă încredere în propria lor intuiție, având în vedere aceste experiențe formative timpurii și legătura cu copiii lor”, spune el.
O altă teorie, notează el, este că genetica este în joc. „Părinții biologici sau naturali experimentează o mulțime de schimbări hormonale pe parcursul sarcinii și împărtășesc ADN-ul cu copiii lor”, spune el. „Deci este posibil ca această intuiție să fie reală și valabilă pentru mulți părinți”.
Simțul de responsabilitate
Nu, spun Mendez și Lira de la Rosa. Mendez recunoaște că gândirea tradițională despre teoria atașamentului consideră că mamele biologice dețin cea mai mare responsabilitate față de un copil. Totuși, ea subliniază că nu toți bebelușii au această oportunitate de legătură.
Lira de la Rosa nu crede că orice legătură biologică este necesară pentru ca cineva să experimenteze intuiția parentală. „În munca mea clinică cu părinții adoptivi, aceștia au raportat, de asemenea, acest tip de intuiție cu copiii lor”, spune el. „Eu atribui acest lucru calităților bune ale unui îngrijitor care este atent la nevoile copilului său.”
Atât Mendez, cât și Lira de la Rosa au observat această legătură și cu îngrijitorii din afara casei, observând că și aceștia pot dezvolta un simț al nevoilor și indicațiilor copilului atunci când petrec suficient timp împreună.
„Aceeași legătură și atașament s-ar putea întâmpla cu oricine. Nu este vorba neapărat despre a fi mamă, ci mai degrabă despre promovarea capacității de a crea legături. Este despre dorința de a te atașa de cineva care îți citește indicațiile și sunetele fără a avea o lecție în acest sens”, spune Mendez.
Intuiția maternă, o incertitudine
Este posibil să nu existe niciodată o rezolvare satisfăcătoare la întrebarea dacă intuiția maternă este reală. Totuși, legătura inițială dintre copil și părinte duce la o capacitate mai puternică pentru părinte și copil de a relaționa unul cu celălalt. De asemenea, aceștia pot dezvolta o legătură puternică.
Poveștile despre mame care au vise sau intuiții care îi împiedică pe copii să facă anumite lucruri de teamă pentru siguranța lor sfidează orice explicație logică. Totuți, aceastea au dus la cazuri limită. Un lucru știm, totuși. Intuiția maternă - fie ea reală sau percepută - poate fi un lucru bun.
„Un studiu realizat de Gardner et al. a constatat că mamele care au raportat niveluri mai ridicate de intuiție maternă au raportat, de asemenea, niveluri mai ridicate de satisfacție în viață”, spune Lira de la Rosa. Studiul a constatat că o mamă care avea mai multă încredere în capacitatea sa de a răspunde nevoilor copilului era mai eficientă în acest sens, conform Yahoo Life .