EVZ TV. Generalul (r) Silviu Predoiu. „E inevitabil! Alegerile ar trebui să fie amânate”

EVZ TV. Generalul (r) Silviu Predoiu. „E inevitabil! Alegerile ar trebui să fie amânate”

Generalul în rezervă Silviu Predoiu, fost șef operativ al SIE, a vorbit pe larg, în emisiunea „Întrebări esențiale”, de la EVZ TV, despre necesitatea organizării alegerilor locale, din punct de vedere politic, dar, în același timp, și despre specificitatea perioadei actuale, de pandemie, care impune o amânare a acestor alegeri.

Jurnalistul Dan Marinescu a adus în discuție, în emsiunea „Întrebări esențiale”, pe evz.ro, subiectul alegerilor locale, care ar trebui să aibă loc pe data de 27 septembrie.

Acesta l-a întrebat pe invitatul său, fostul șef operativ al SIE, Silviu Predoiu, dacă este de acord cu declarația șefului Pro România, Victor Ponta, că alegerile ar trebui amânate.

„În mod evident au fost discuții la nivelul partidului. Acest interviu este unul dat în titlu personal, deci nu vorbesc în numele partidului. Opinia pe care o exprim este, iarăși, în titlu personal, dar e opinie pe care am exprimat-o și atunci când am discutat cu colegii mei în partid, inclusiv cu președintele Ponta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din punct de vedere politic, eu am convingerea că alegerile ar trebui să aibă loc. Că este nevoie. Că acest provizorat determinat de prelungirile succesive pe care le presupune amânarea, din nou, ale alegerilor, sunt de natură a genera anomalii administrative și nu numai, complicând suplimentar o situație și așa foarte, foarte, foarte dificilă”, a declarat Predoiu.

Alegerile în timpul pandemiei: Zeci de întrebări. Niciun răspuns

Fostul șef operativ al SIE a pus în paralel perioada de început a pandemiei de coronavirus, când s-a decretat Stare de Urgență, la 100-150 de cazuri pe zi, și perioada actuală, când sunt 1000-1000+ cazuri zilnic.

Organizarea de alegeri locale în aceste condiții presupune zeci de întrebări la care nimeni nu are, din păcate, răspunsuri viabile.

„Pe de altă parte, însă, nu putem face abstracție de specificitatea situației actuale, concrete, cu care ne confruntăm, respectiv de pandemie. Nu putem să spunem că era normal ca la 100-150 de cazuri pe zi să decretăm Stare de Urgență, să închidem lumea în casă și să interzicem deplasările, iar la 1000- 1000+ de cazuri pe zi, este normal să ne pregătim de alegeri, adică de strângeri de semnături - cum le strângem? cine sunt cei care se vor expune?-, de campanie electorală și reținem, într-o țară în care, în continuare, campania electorală este, în primul rând, din poartă în poartă, cu strânsul mâinii peste gard, cu sunatul la sonerie, „Deschide, că e tanti Cutare”, șamd, nu văd cum se poate face acest lucru. Rezonabil, fără să încălcăm ceea ce anunțăm în fiecare zi: nevoia de prevenție, de respectare de măsuri.

În același timp, haideți să ne imaginăm procesul în sine de vot. Ziua votului. Cum vom face în condițiile acestea? Că nu putem să vorbim despre alte condiții, deocamdată. Membrii Comisiei vor trebui testați. Cu câte zile înainte de alegeri? Cu 4 zile? Cu 3 zile? Chiar înainte să intre în Comisie? Vor trebui să țină mască. Câte ore să stea cu masca pe figură, în sală? Care va fi distanța dintre ei? Cum vor arăta sălile de vot? De câte ori se vor dezinfecta ștampilele, după fiacre votant? Câtă lume va intra în sală? Câtă lume va sta la coadă afară? Care va fi distanța? Pe câți kilometri se vor închide cozile? De câte ori vom opri alegerile?

Sunt o grămadă de întrebări, ca să nu mai speculez, care mă fac să spun că dacă din punct de vedere politic este pertinent să vorbești despre alegeri, din punct de vedere al securității cetățeanului, mi se pare, cel puțin în momentul de față, o aberație”, a declarat Predoiu.

„Politicianul ar trebui să se consulte cu specialiștii adevărați”

Fost șef operativ al SIE consideră că e absolut necesar ca politicienii să se consulte cu specialiștii adevărați, care pot avea un punct de vedere credibil în ceea ce privește pandemia de coronavirus.

„Mi se pare că politicianul ar trebui să înțeleagă că sunt momente, când trebuie să consulte, nu să cedeze decizia, dar să consulte foarte serios specialiștii adevărați. Nu specialiști implicați politic care, evident, au parti-pris-uri. Să consulte specialiști și funcție de răspunsul acestora să decidă în ce măsură este oportun sau nu să vorbim, în continuare, de alegeri. Personal, consider că amânarea lor ar fi, dacă nu apar schimbări din punct de vedere al evoluției pandemiei, amânarea lor ar fi o necesitate. Altfel anulăm toate mesajele pe care le transmitem. Și mi se pare că oricum am confuzat enorm populația”, e de părere Predoiu.

Silviu Predoiu a adăugat că nu doar alegerile locale ar trebui amânate, ci și cele parlamentare, „ca o succesiune logică” a primei anulări.

„E inevitabil că și alegerile locale și cele generale ar trebui să fie amânate. E o succesiune logică, aș spune eu, între cele două, și din punct de vedere al intereselor politice, și din punct de vedere al prevederilor legale. Deci totul este într-o anumită logică.

Nu știu dacă ar fi oportun ca alegerile parlamentare să fie organizate de autorități locale care sunt pe „way out” („pe făraș”, n.e.), provizorii și prelungite. Deci asta este opinia mea, opinie personală, pe care am exprimat-o și atunci când am discutat cu colegii mei”, a mai spus acesta.