Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiții și obiceiuri
- Emma Cristescu
- 21 noiembrie 2023, 08:30
Intrarea Maicii Domnului în Biserică se sărbătorește pe 21 noiembrie, iar creștinii pot să respecte o serie de tradiții și superstiții. Se spune că cei care fac asta vor avea noroc tot anul.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare care marchează momentul în care Sfânta Maria, mama lui Iisus Hristos, a fost adusă în templul din Ierusalim. Pe 21 noiembrie, creștinii pot să respecte o serie de tradiții și să rostească o rugăciune puternică.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică, tradiții și obiceiuri
Pentru a avea noroc anul viitor, creștinii ortodoxi pot să țină cont de următoarele tradiții, superstiții și obiceiuri:
- în această zi se fac previziuni referitoare la oameni şi la vreme
- se spune că în ziua se Vovidenie se deschid cerurile şi credincioşii înţeleg graiul animalelor
- se fac pomeniri pentru cei care au murit fără lumânare şi pentru cei înecaţi, ca să aibă şi ei pe lumea cealaltă calea luminată.
- se ung uşile şi ferestrele cu usturoi, împotriva farmecelor și a pagubei
Alte tradiții și superstiții
- se spune că aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi toată iarna
- sărbătoarea este cinstită de credincioşi prin rugăciune şi ofrande – bucate de post, pește și lumânări. Acestea sunt duse la biserică și sfințite, pentru a dobândi sănătate, bucurii și reuşite
- se spune că cei care sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică vor avea hambarele pline şi belşug în gospodărie anul viitor.
- copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ținute în lumină și căldură, înmuguresc și înfloresc, și sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove
- Astăzi este dezlegare la pește pentru creștinii care țin post.
Rugăciunea puternică pe care o pot rosti credincioșii
„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”, potrivit Doxologia.