Intră în vigoare de la 1 aprilie! Decizia care îi vizează pe toţi românii. Facturile la energie, reglementate de Guvern (DOCUMENT)

Intră în vigoare de la 1 aprilie! Decizia care îi vizează pe toţi românii. Facturile la energie, reglementate de Guvern (DOCUMENT) Facturi la energie. Sursa foto: Arhivă EVZ

Guvernul României a publicat proiectul de OUG privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Potrivit specialiștilor, vom avea prețuri plafonate la energie şi gaze de la 1 aprilie pe o perioadă de un an, însă puţini dintre noi vor beneficia cu adevărat de această măsură.

Pentru un consum la energie mediu lunar mai mic sau egal cu 30-100 kilowati oră vom plăti un tarif de maximum 68 de bani pe kilowat oră, iar la o factură medie cu un consum cuprins între 100 şi 300 kilowati oră se va aplica un tarif de maximum 80 de bani pe kilowat oră, se arată în documentul publicat de Guvern, joi seara.

Din păcate, mulți români nu vor beneficia de plafonări

Consumul mediu pentru un apartament cu trei camere este de 300-400 kilowati oră, spun specialiştii. Pachetul de măsuri este încă în lucru, dar Guvernul promite că ordonanța care le cuprinde va fi adoptată vineri.  Mai mult, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că toate companiile românești vor beneficia de un preţ fix la energia electrică de un leu pe kilowat, TVA inclus şi 0,37 lei per kilowat pentru gaz, TVA inclus.

Mihnea Catutu, analist energie: Trăim nişte momente excepţionale, plafonarea preţurilor în general ar trebui să reprezinte ultima măsură. Până atunci ar trebui să discutăm despre alte măsuri: reducerea taxelor. Nu am văzut o reducere de tva adevărată a accizelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ioan Purica, expert energie: De unde exista o limită de consum care, de fapt, este absolut inutilă, acum sunt două limite sau trei de consum. Furnizorul o să ajungă din nou să emită un milion şi jumătate de facturi care nu sunt conforme cu legea şi să le reia şi aşa mai departe. E o zăpăceală totală în piaţă. Ajungem în situaţia de a creşte din nou facturile, a declarat expertul pentru România TV.

Ritmul scumpirilor, scăpate de sub control, va duce la sărăcia românilor

Asistăm la o creştere de prețuri necontrolată, iar speculanții profită din plin datorită faptului că actualul Guvern nu se atinge de ei. Efectele se vor răsfrânge numai pe bieţii români care abia mai au ce pune pe masă. Iar dacă ne raportăm la veniturile actuale, experţii spun că nu se poate trăi. Un exemplu este această pensionară care a declarat:

Am undeva la 300 de lei pe lună. Cu vreo 60, 80 de lei în plus față de ce a fost înainte, acum a fost și perioada de frig mai lungă. Sunt o povară, că sunt pensionară drept pentru care lucrez ca să pot să mă descurc. Cheltuielile sunt mari. Cam în general la 3 milioane, e foarte mult pentru mine, persoană singură, deci țineți minte cu economie cu tot.

Propunerea Guvernului pentru plafonarea preţului la energie şi gaze. DOCUMENT

Conform proiectului Ordonanţei de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

– maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

– maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv;

– maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

– maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

– maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.

Claudiu Năsui: Nu-mi dau seama cât este prostie și cât este rea intenție

OUG pe energie va avea un efect distructiv în economie, a spus vicepreședintele USR Claudiu Năsui: Nu-mi dau seama cât este prostie și cât este rea intenție”, spune fostul ministru al Economiei.

Sunt niște non-soluții și sunt soluții care vor duce chiar la înrăutățirea problemei, de fapt. Această Ordonanță va avea un efect distructiv în economie. Partea aceasta de plafonare la producător, atenție, nu la consumator, a producției de gaze pur și simplu înseamnă că ne luăm adio de la investițiile în exploatarea gazelor din Marea Neagră. Adică dacă aveam vreo speranță că cei de la Black Sea Oil&Gas o să înceapă să scoată metri cubi de gaze anul acesta, practic, cu prețul acesta plafonat care s-ar pune prin această Ordonanță putem să ne luăm adio de la gazul acela, cu toate consecințele dezastruoase pe care lucrul acesta le are.

Pentru cei care au făcut deja investiții în România, cei care au avut deja curajul să investească, Ordonanța aceasta este un mesaj că și-au luat o mare țeapă, pentru că haosul legislativ de la noi va face absolut dezastruoasă decizia asta a lor de investiții și asta se va repercuta și pe viitor, asta înseamnă să nu mai investească cumva în țara noastră.

Nu-mi dau seama cât este prostie și cât este rea intenție din ceea ce se dorește acum, dar ce se va întâmpla este că pe termen scurt vom avea niște prețuri plafonate, dar nu o să mai avem nici suficientă energie electrică și nici suficient gaz și asta ne va duce la exact toate problemele pe care tot restul Europei încearcă să le evite, adică să întrerupem curentul, să raționalizăm, a declarat fostul ministru.