Intră în vigoare de la 1 aprilie. Decizia a fost anunțată, ce se întâmplă cu prețul gazelor naturale
- Ramona Rotaru
- 28 martie 2022, 15:33
Guvernul României vine cu vești bune în ceea ce privește criza energetică. Ajutorul pentru instalarea energiei regenerabile poate fi accesat începând de săptămâna viitoare, anunță Virgil Popescu. De asemenea, începând cu 1 aprilie, va intra în vigoare Ordonanța privind plafonarea prețului la gaze naturale pentru populația vulnerabilă și companiile locale.
Guvernul României a impus noi măsuri în ceea ce privește criza energetică. Pe lângă plafonarea prețurilor, autoritățile vorbesc despre noi proiecte disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în ceea ce privește energia regenerabilă.
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că toate companiile locale care doresc să acceseze ajutor pentru instalarea de capacități de producere a energiei regenerabile o pot face începând de săptămâna viitoare. Banii sunt acordați prin PNRR.
„Vor fi punctate prioritar companiile care au un autoconsum de minim 50%. Deci, practic, industria, economia, agricultura, industria alimentară vor beneficia de acest ajutor, dacă vor accesa acești 450 de milioane de euro și vor putea demonstra că își vor putea folosi eficient acoperișurile sau locurile, terenurile disponibile pentru a putea instala parcuri forovoltaice sau parcuri eoliene și vor consuma minim 50% din energia produsă”, a spus Virgil Popescu la emisiunea TV „Perspective”.
Ordonanța de urgență cu privire la plafonarea prețurilor la gaze intră în vigoare de la 1 aprilie
Criza energetică a determinat autoritățile din România să impună o serie de măsuri pentru a veni în sprijinul populației. De la 1 aprilie va intra în vigoare un pachet special pentru populația vulnerabilă și companiile locale. Ministrul Energiei susține că toate aceste măsuri au ca scop principal atenuarea scumpirilor atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri.
Tot la începutul lunii aprilie intră în vigoare și Ordonanța de Urgență privind plafoanele la energie electrică și gaze naturale.
„Sunt măsuri tocmai pentru atenuarea acestor șocuri. Ordonanța de urgență a fost aprobată, ea o să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie. Este publicată în Monitorul Oficial, toată lumea deja o cunoaște. Vorbim de măsuri nu numai pentru populație, vorbim de măsuri și pentru companii”, a completat Virgil Popescu.
Arian Câciu, ministrul Finanțelor, susține că instituția pe care o conduce face tot posibilul ca măsurile luate în cazul crizei energetice să fie adoptate până la 1 aprilie.
„Plecăm din faptul că sunt mai multe soluții și trebuie alese, pe de o parte, cele care își ating cel mai bine ținta față de cetățean și față de economie, și în funcție de măsură; și doi – cele mai puțin costisitoare. Și, de preferat, să fie foarte multe pe fonduri europene”, a adăugat Adrian Câciu.