Interzis pentru străini la pelerinajul de la Mecca. Nimeni n-are voie să atingă piatra sacră

Interzis pentru străini la pelerinajul de la Mecca. Nimeni n-are voie să atingă piatra sacră

Arabia Saudită va permite unui număr de 60.000 dintre locuitorii săi să participe la marele pelerinaj anual de la Mecca, informează Digi24.

Doar un număr de 60.000 dintre locuitorii din Arabia Saudită vor avea permisiunea să participe la marele pelerinaj anual de la Mecca. Pelerinii vor trebui obligatoriu să fie  vaccinaţi împotriva COVID-19.  Anunţul a fost făcut sâmbătă Ministerul pentru Hajj.

Doar persoane vaccinate, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani şi fără vreo boală cronică vor putea participa la pelerinaj. La ultimul hajj, cunoscut ca unul din cei cinci piloni ai islamului, numai circa 10.000 de credincioşi cu reşedinţa în Arabia Saudită au putut efectua acest pelerinaj din cauza pandemiei de COVID-19. Mult mai puțini, comparativ cu 2,5 milioane de participanţi, veniţi din toată lumea în 2019,

Dar pelerinii nu vor putea atinge Kaaba, construcţia cubică din centrul Marii Moschei, spre care se îndreaptă musulmanii din întreaga lume pentru a se ruga.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2020, reducerea drastică a numărului de pelerini şi restricţiile sanitare le-au permis autorităţilor să afirme că nu a existat nicio contaminare în timpul marelui pelerinaj, care nu a mai adus nimic regatului, în contextul în care evenimentul generează de obicei miliarde de dolari pe an.

Până în 2019, pelerinajul la Mecca nu înseamnă deloc o deplasare ieftină. De regulă, costurile acestei călătorii religioase se ridică la circa 3.000 de euro. Hagialâcul durează, în mod normal, mai multe săptămâni, iar la Mecca sosesc milioane de credincioşi. Astfel, prima şi cea mai importantă cerinţă este disciplina.

Pentru a facilita intrarea credincioşilor în Arabia Saudită, autorităţile au creat unul dintre cele mai moderne sisteme de acordare a vizei din lume, care poate procesa simultan până la două milioane de cereri de viză. Bineveniţi erau numai cei care şi-au organizat călătoria prin intermediul unei agenţii specializate.

Arabia Saudită a înregistrat oficial peste 463.000 de cazuri de coronavirus pe teritoriul său, dintre care peste 7.500 de decese. Autorităţile din acest regat de 34 de milioane de locuitori au anunţat că au administrat peste 15 milioane de doze de vaccin.