Evenimentul Zilei > Actualitate > Interviul integral cu procurorul de caz al alegerilor locale de la Sectorul 1. Declarații explozive
Interviul integral cu procurorul de caz al alegerilor locale de la Sectorul 1. Declarații explozive

Interviul integral cu procurorul de caz al alegerilor locale de la Sectorul 1. Declarații explozive

Procurorul care se ocupă de dosarul referitor la fraudele electorale ce au avut loc la nivelul Sectorului 1, Sorin Iaşinovschi, a dezvăluit într-un interviu difuzat pe Kanal D, că „la nivelul secțiilor” a avut loc, cu subiect și predicat, fraudarea voturilor.

Procurorul Sorin Iaşinovschi, care instrumentează dosarul referitor la fraudarea alegerilor din Sectorul 1, a oferit un interviu la Kanal D, în care vorbește despre fraudarea voturilor bucureștenilor. Chiar dacă postul TV a decis să nu mai publice interviul, stenograme au fost publicate pe site-urile televiziunii.

După judecarea dosarului se va concluziona, concret, care este situația reală a voturilor cetățenilor români versus datele notate în procesul verbal de către autorități.

Actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, care este susținută de USR-PLUS, susținea că fostul edil, Dan Tudorache, nu știe să numere voturile. „Oricum, suntem cu ochii pe ei până avem toate datele oficiale”, s-a exprimat Armand.

Procuror: – Practic, in acest dosar avem o cercetare a intregului proces electoral. La finalizarea acestui dosar vom sti cu exactitate care este diferenta intre ceea ce au votat cetatenii in acest sector si ceea ce s-a consemnat in procesul verbal de consemnare a rezultatului votului. Acest dosar dureaza destul de mult pentru ca este un volum enorm de lucru. Imaginati-va ca la nivelul sectorului 1 existau 166 de sectii, fiecare cu o comisie de 8-10 persoane, care a procedat la numararea voturilor, iar eu am doua echipe de politisti care fac renumararea. La finalul acestei numaratori urmeaza sa se contabilizeze voturile de la nivelul fiecarei sectii de votare, iar la final sa se compare ceea ce am descoperit noi la ancheta si ce s-a consemnat de comisia care a validat rezultatul alegerilor la nivelul sectorului 1.

„Am vrut să aflăm adevărul”

Kanal D: – Sacii nu sunt insotiti de procese verbale?

Teoretic, fiecare sac ar trebui sa aiba un numar ca sa il putem identifica, dar noi cand am inceput ancheta foarte putini saci mai aveau notati pe ei numarul sectiei de la care provine si politistii au trebuit practic sa identifice fiecare sac de la ce sectie vine prin identificarea buletinelor de vot si a stampilei de control.

– Suspectati ca ar fi vorba de o frauda la Sectorul 1?

– Suspiciunile au fost intarite de acele imagini, unde au aparut acele persoane care umblau cu rucsacul in spate, la miez de noapte, fara sa aiba voie sa aiba acces in cladirea respectiva si la final dupa ce au aparut aceste imagini in public, nimeni nu a venit sa ofere o explicatie logica. Aceste suspiciuni au intarit plangerea partii vatamate si ne-au convins ca trebuie sa facem o ancheta serioasa si sa vedem daca s-a intamplat ceva, daca s-a luat ceva de acolo, daca s-a adus ceva de acolo, ca la final alegatorii sa stie ca ce s-a consemnat este ceea ce au votat, sau au existat si fraude. Noi nu am pornit in aceasta ancheta cu scopul de a demonstra o frauda, noi am pornit cu scopul de a afla adevarul.

Regulile au fost încălcate

– Avea cineva voie sa intre în sala în care erau sacii?

– S-au incalcat niste dispozitii pentru ca intrarea in acea sala trebuia facuta in anumite conditii, trebuia sa fie mai multe persoane din cadrul biroului electoral de sector, erau niste reguli, dar aceste reguli s-au incalcat. Acum, daca s-au comis si fapte penale, pentru ca aceste incalcari pot fi si fapte sanctionate administrativ, daca s-au comis sau nu fapte penale nu putem sti in acesta faza, de aceea trebuie sa facem ancheta.

– Cand inchideti ancheta?

– Cand vom finaliza cercetarile. In prima faza, la sfarsitul lunii iulie, speram sa stim macar fiecare candidat cate voturi a obtinut efectiv, dupa care sper spre sfarsitul anului sa putem spune pe baza de ancheta de ce s-a intamplat intr-un fel sau altul, de ce nu s-a consemnat ce au votat cetatenii si cine este vinovat ca sa fie tras la raspundere. Noi vom trebui pe cale de ancheta sa stabilim clar, cu probe, daca acele voturi sunt rezultatul voturilor cetatenilor, sau daca diferenta aia (intre Clotilde Armand si Dan Tudorache) este obtinuta prin frauda. Abia atunci vom sti cine este adevaratul primar.

Procurorul a confirmat frauda

– Daca a fost fraudă, cum?

– Stiti, pana nu ai imaginea de ansamblu nu poti sa iti dai seama.

– Au aparut informatii in spatiul public ca au disparut foarte multi saci cu buletine de vot.

– Nu, nu, cu disparitia…stiti, in timpul unei anchete scapa cate o idee si dupa aia se amplifica in spatul public. Eu, cel putin, nu as putea avansa ideea ca au disparut saci cu voturi. Noi cand vom finaliza numaratoarea atunci vom sti exact.

– Pana azi, cand vorbim, exista frauda?

– La nivelul sectiilor, exista. Exista, dar nu pot da cifre, atat va zic. Exista, deci din ce-am vazut, exista.

– Am putea vedea o rasturnare de situatie?

– Tot ce e posibil. Intr-o ancheta intotdeauna poti avea si rasturnari de situatie cand nu te mai astepti (…) S-ar putea sa gasim fraude de ambele parti.

– Ce veti dispune?

– Noi nu vom dispune cu privire la primar. Noi dispunem, daca constatam fapte penale, sa ii deferim justitiei pe cei care au comis o fapta penala. Daca va ramane in functie sau nu, asta depinde de instanta civila, se poate face revizuire, exista cai de atac, dar noi nu dispunem cu privire la ramanerea in functie a unui primar sau nu, noi nu avem in atributii asa ceva.

Reacția lui Dan Tudorache

Dan Tudorache a oferit o primă reacție după declarația procurorului de caz, care a spus că există o fraudă clară în cadrul alegerilor locale de la Sectorul 1.

„Ce am declarat în urmă cu nouă luni se adeverește. Sigur că sunt satisfăcut că lucrurile au ieșit la iveală în urma anchetei. Am o singură observație. Procurorul care a făcut acum public deznodământul anchetei a avut probabil un motiv întemeiat”, a declarat Dan Tudorache care a continuat cu o declarație șoc.

„Procurorul pleacă mâine (2 iunie – n.r.) în concediu și sper, repet, să se întoarcă cu bine”, a încheiat Tudorache.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: