„Vaccinurile nu sunt întotdeauna soluția potrivită. Găsirea unui vaccin pentru o boală care nu imunizează … este chiar o provocare idioată „, a spus profesorul Didier Raoult într-un interviu în exclusivitate pentru Paris Match.

Controversatul specialist, cunoscut pentru pozițiile sale clare, și-a dat avizul asupra cercetării și căutării sale frenetice pentru un vaccin, asupra gestionării crizei de sănătate din țara sa și asupra metodei sale de tratament preferate, inclusiv a celebrului hidroxiclorochin.

Potrivit profesorului Raoult, dezvoltarea unui vaccin nu va rezolva problema: „Găsirea unui vaccin pentru o boală care nu imunizează … este chiar o provocare idioată. S-au cheltuit aproape 30 de miliarde de dolari pentru HIV, vezi rezultatul! ”, denunță el. „Când nu știm cum să gestionăm o boală infecțioasă, primim vaccinul! Este deja dificil să vă vaccinați corespunzător împotriva gripei, apoi împotriva unui virus nou … ”, adaugă el. Potrivit acestuia, probabilitatea ca vaccinul să fie eficient este „aproape de zero”.

Hidroxiclorochina

În ceea ce privește hidroxiclorochina, profesorul Raoult persistă. El amintește că medicamentul este „tratamentul standard” pentru infecțiile sistemului respirator. În ceea ce privește azitromicina, acesta este „cel mai prescris medicament din lume după aspirină”, insistă el: „Acest tratament este stupid”, declară controversatul expert  pentru Paris Match . „Testele noastre dezvăluie eficacitatea lor asupra virusului atunci când sunt combinate”, insistă Didier Raoult.

P.M.: Ați fost în consiliul științific creat de Guvern. De ce l-ai lăsat brusc?

„Nu putem duce un război cu oameni consensuali. Nu poți decide așa. Acești oameni nu știau despre ce vorbeau! (…) Nu există nimic fiabil științific în acest sens. Din partea mea, am făcut ceea ce trebuia făcut prin crearea clusterului infecțios, sunt pregătit și organizat. În 2003, am scris un raport despre riscurile epidemice, extras din observațiile mele despre reacția chineză la epidemia de SARS. Aici, în douăzeci de ani, nu au învățat nimic. Drept urmare, nimeni nu poate testa coronavirusul. Emmanuel Macron știe foarte bine acest lucru”, a concluzionat celebrul profesor.