Interceptarea avocaților este ilegală. Baroul Iași a reacționat împotriva abuzului DIICOT

Interceptarea avocaților este ilegală. Baroul Iași a reacționat împotriva abuzului DIICOT Sursa foto: Arhiva EVZ

Baroul Iași a reacționat la scandalul în care nouă avocați au fost interceptați de procurorii DIICOT, în timp ce discutau cu clienții lor, chestiuni de apărare. Prin această manieră de acțiune, principiul sacru care se referă la dreptul la apărare a fost grav încălcat.

Relația avocat - justițiabil a fost afectată grav după ce procurorii de la DIICOT - Serviciul Teritorial Iași au efectuat mai multe interceptări ale unor convorbiri telefonice, în care se discutau chestiuni de apărare într-un proces pe fond, de la o instanță din Iași.

În dreptul european, privilegiul avocat - client constituie un mijloc de protecție a secretului profesional și a confidențialității profesionale ce caracterizează relația avocat-client, fiind și un principiu fundamental al dreptului la apărare.

”Din informațiile aduse la cunoştinţa publicului de către mass-media, rezultă că înregistrările convorbirilor telefonice realizate în respectivul dosar de urmărire penală au fost redate în procese-verbale, pe care procurorul ce a instrumentat cauza le-a depus ca probă în proces fără ca avocații în cauză să fi fost măcar suspectați de săvârşirea vreunei infracţiuni şi fără a li se aduce la cunoștință faptul că au fost interceptate o serie de convorbiri pe care le- au avut cu clienții lor”, susține Baroul Iași.

Ne puteți urmări și pe Google News

Interceptarea avocaților. Un comportament abuziv și ilegal

Avocații mai susțin că procurorul DIICOT a depus la instanță mai multe procese verbale de transcriere a unor convorbiri telefonice, ceea ce constituie un grav abuz, deoarece niciunul dintre cei nouă avocați nu aveau nicio calitate în dosarul penal.

”Baroul lași considera că maniera în care a procedat unitatea de Parchet menționată anterior înfrânge flagrant atât principiul confidențialității relației dintre client şi avocat, cât și normele legale imperative ce impun – cu excepții bine definite, neincidente în cauză – obligația procurorului de a distruge orice înregistrare accidentală a convorbirilor dintre client şi avocat. Baroul lași apreciază că existenţa statului de drept este indisolubil legată de respectarea independenței avocaților, iar dreptul la apărare al cetățenilor nu se poate derula normal fără respectarea confidențialității relației client-avocat”.

Respectul pentru Justiție este tot mai redus

Avocații mai susțin că un astfel de comportament al procurorilor DIICOT va duce la o scăderea a respectului pentru justiție, de către cetățeni, care nu vor mai avea curajul de a discuta cu avocații lor, de teama de a nu fi urmăriți sau spionați de către procurori.

Prin modul de acțiune al procurorilor de la Iași, este clar că a fost încălcat grav unul dintre drepturile fundamentale ale dreptului penal, și anume dreptul la apărare. În virtutea funcției, avocatul ia la cunoștință și anumite aspecte care nu îl avantajează pe cel pe care îl apără, ori interceptând o convorbire între cele două părți, este clar că procurorul află și alte aspecte care îi erau necunoscute pentru cauza pe care o anchetează.

”În acest context, Baroul laşi condamnă cu fermitate modul în care a procedat D.I.I.C.O.T. S.T. laşi, cu privire la folosirea într-un dosar penal a unor înregistrări ale convorbirilor telefonice apărate de principiul confidențialității relației dintre clienți și avocați, şi analizează oportunitatea de a iniţia toate demersurile ce se impun în vederea sancţionării exceselor, pentru protejarea profesiei, a avocaților, a actului de justiție și a cetățeanului.

Nu în ultimul rând, credem că asemenea situații, propagate prin intermediul mijloacelor de comunicare mass-media, au ca rezultat știrbirea încrederii cetățeanului în actul de justiție și în existența statului de drept în România, ceea ce trebuie evitat, prin toate mijloacele, de către toţi partenerii implicați în desfăşurarea procedurilor judiciare”.