Inteligența artificială, în lupta cu boala secolului. Procedura care poate salva milioane de vieți

Inteligența artificială, în lupta cu boala secolului. Procedura care poate salva milioane de viețiSursa foto: Pixabay

Inteligența artificială poate detecta timpuriu celulele canceroase. Noua tehnologie descoperită permite identificarea rapidă a ADN-ului tumoral în sânge. Astfel, pacientul poate primi tratamentul la timp. De altfel, procedura medicală va contribui și la scăderea numărului cazurilor în care boala a recidivat.

Inteligența artificială, aliat împotriva cancerului

Cercetătorii au creat o platformă prin care inteligența artificială poate detecta ADN-ul tumoral circulant (ADNct). Datele pot fi culese pe baza analizelor de sânge ale pacienților. Rezultatele obținute prin această metodă au o precizie ridicată, arată studiul publicat în revista Nature Medicine.

La această metodă revoluționară au lucrat specialiștii de la Weill Cornell Medicine, NewYork-Presbyterian, Centrul New York Genome (NYGC) şi Centrul de Cancer Memorial Sloan Kettering  (MSK). Aceștia au aplicat tehnologia în cazul pacienților cu melanom, cancer pulmonar,, cancer de sân, cancer colorectal şi polipi precanceroşi colorectali.

Rezultatele obținute

Realizatorii studiului spun că metoda permite identificarea ADN-ului tumoral într-un timp foarte scurt. Astfel, procedurile standard de detectare ar putea fi înlocuite cu această tehnologie.

„Am reuşit să obţinem o îmbunătăţire remarcabilă a raportului ‘semnal-zgomot’, iar acest lucru ne-a permis, de exemplu, să detectăm recidiva cancerului cu luni sau chiar ani înainte ca metodele clinice standard să facă acest lucru”, a declarat profesorul de oncologie Dan Landau, coautorul studiului.

Inteligenţa artificială

Inteligenţa artificială. Sursa foto: Pixabay.com

Inteligența artificială, folosită pentru detectarea celulelor canceroase

În acest studiu, cercetătorii au realizat un progres semnificativ utilizând o strategie avansată de învățare automată. Această abordare este folosită și de ChatGPT sau alte aplicații populare de inteligență artificială și a fost aplicată pentru identificarea datele de secvențiere.

Noul sistem a fost denumit MRD-EDGE. În cazul unor pacienți supuși acestor teste, sistemul a arătat că celulele lor canceroase se vor forma din nou la nivelul anumitor organe. De altfel, aceste date au putut fi culese inclusiv după operații sau chimioterapie. Realizatorii acestui studiu susțin că sistemul nu au furnizat rezultate fals-negative.