Instanța Supremă amână decizia în dosarul de corupție al lui Daniel Tudorache, fostul primar din Sectorul 1

Instanța Supremă amână decizia în dosarul de corupție al lui Daniel Tudorache, fostul primar din Sectorul 1 Sursa foto: Razvan Valcaneantu / EEC

Un complet de trei judecători de la ÎCCJ a decis, joi, amânarea pronunțării primei decizii în dosarul de corupție în care fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, și soția sa, Adina, sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani.

Cazul a captat atenția publicului după ce numeroase bijuterii și diamante au fost descoperite în locuința fostului primar în timpul perchezițiilor efectuate de DNA, iar toate acestea au fost confiscate de anchetatori.

Tot de aici, Daniel Tudorache a primit și porecla „Diamantul”.

Verdict amânat pentru dosarul de corupție al lui Daniel Tudorache

Fostul primar din Sectorul 1 a fost trimis în judecată și i s-a impus măsura controlului judiciar, sub condiția ca să plătească o cauțiune de un milion de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Împreună cu fostul primar, va fi prezentată în fața judecătorilor de la instanța supremă și o persoană din cercul său de apropiați, care este supusă controlului judiciar și trebuie să plătească o cauțiune de 75.000 de euro pentru două acuzații de trafic de influență.

De asemenea, fosta soție a acestuia, care este și ea supusă controlului judiciar și trebuie să plătească o cauțiune de 200.000 de euro pentru complicitate la spălarea banilor, va fi prezentată în instanță.

Pronunțarea în dosarul lui Daniel Tudorache este programată acum pentru 8 mai.

Instanța

Sursa foto: Arhiva EVZ

La ce concluzii au ajuns procurorii DNA în dosarul de corupție

În actul de acuzare trimis instanței supreme, procurorii de la DNA menționează că în intervalul septembrie 2016 – mai 2017, o persoană asociată cu inculpatul Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, ar fi cerut un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii pe care firma respectivă îl avea cu o instituție subordonată Primăriei Sectorului 1, de la un om de afaceri.

În schimbul plății, acea persoană se angaja să intervină, atât direct, cât și prin intermediul lui Daniel Tudorache, fostul primar, la funcționarii responsabili, pentru a asigura buna derulare a contractului. Un exemplu în acest sens ar fi plata promptă a facturilor și actualizarea tarifelor.

În cele din urmă, persoana asociată cu primarul ar fi primit un total de 105.000 de lei în numerar, precum și 8.640 de lei disimulați ca plată pentru facturi fiscale fictive emise de o companie deținută de traficantul de influență.

DNA

DNA. Sursa foto: Facebook

Daniel Tudorache era principalul beneficiar al sumelor de bani

În timpul a două întâlniri din 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017, desfășurate în biroul Primăriei Sectorului 1, Tudorache ar fi întărit omului de afaceri ideea că solicitantul comisionului este reprezentantul său și că trebuie să mențină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului.

În plus, din informațiile disponibile în dosar, se pare că fostul primar Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana asociată cu el.

În timpul mandatelor sale în funcții publice (ianuarie 2008 - martie 2019), fostul edil ar fi primit sume de bani semnificativ mai mari decât veniturile înregistrate, care erau în medie de aproximativ o mie de euro lunar, potrivit știripesurse.ro.