Evenimentul ZileiActualitateDaniel Tudorache a acoperit cauțiunea de un milion de euro. Cum a făcut rost de bani

Daniel Tudorache a acoperit cauțiunea de un milion de euro. Cum a făcut rost de bani

Daniel Tudorache a acoperit cauțiunea de un milion de euro. Cum a făcut rost de bani
Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache și fosta sa soție, Adina Tudorache, au depus garanții imobiliare care acoperă cauțiunile de un million de euro, respectiv 250.000 de euro, impuse DNA.

Tribunalul Bucureşti a respins contestația formulată de fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, împotriva controlului judiciar pe cauţiune, măsură ce i-a fost impusă de procurorii DNA în dosarul său. Cum decizia instanței este definitivă, Tudorache a fost nevoit să depună vineri, 27 noiembrie, la DNA, o cauţiune de un milion de euro. O decizie asemănătoare a fost luată, de instanță, şi în cazul fostei sale soţii, Adina Tudorache, iar cauțiunea stabilită în cazul ei este de 250.000 de euro. Cei doi soți Tudorache au pus la dispoziția procurorilor mai multe imobile a căror valoare acoperă suma totală de 1.250.000 de euro.

Daniel Tudorache este cercetat penal pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar fosta soţie pentru complicitate la spălare de bani. O altă persoană din anturajul fostului primar este acuzată de trafic de influenţă. Conform informațiilor furnizate de DNA, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, o persoană aflată în anturajul lui Daniel Tudorache ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sector 1.

„În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii (plată la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor). În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 de lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, în activităţile descrise, persoana care şi-a traficat influenţa ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Daniel Tudorache.

„Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să ţină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenţei. De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său”, informează Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procurorii menţionează că, în perioada în care a ocupat funcţii publice (2008 – 2018), Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporţionat de mari comparativ cu veniturile sale licite.


Accesează: