Inspecția Judiciară susține că judecătorii își pot motiva sentințele și după pensionare: „Eliberarea din functie nu îi exonerează”

Inspecția Judiciară susține că judecătorii își pot motiva sentințele și după pensionare: „Eliberarea din functie nu îi exonerează”Instanță. Sursa foto: Arhiva EVZ

Inspecția Judiciară susține, într-o întâmpinare semnată de inspectorul șef Roxana Ioana Petcu, că judecătorii din procesele civile pot motiva hotărârile pe care le pronunță și după ce se pensionează. Documentul a fost depus într-un proces aflat în curs de desfășurare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Întâmpinarea semnată de inspectorul șef Roxana Ioana Petcu figurează într-un proces în care o fostă judecătoare, Neluța Marinică Tudorache, de la Tribunalul Călărași cere desființarea unei sentințe care a fost pronunțată de Curtea de Apel București. Este vorba despre o cauză în care fostul magistrate se judecă cu CSM și Inspecția Judiciară pe motiv că sentința Curții de Apel (a cărei desființare o solicită) ar fi fost motivată de un judecător aflat la pensie.

„Față de solicitarea de anulare a hotărârii pe motiv că ar fi fost redactată de doamna judecător Adela Cosmina Bodea după dată eliberării din funcție prin pensionare la 01.06.2022, precizăm că eliberarea din funcție a judecătorului, prin pensionare, după dată pronunțării hotărârii și până la dată redactării hotărârii, reprezintă un eveniment de ordin administrativ care nu produce efecte juridice împotriva hotărârii pronunțate de judecător anterior, în perioada în care era în funcție, atât timp cât nu există niciun viciu de nelegalitate raportat la dată pronunțării hotărârii, respectiv a modului de soluționare a cauzei cu care a fost investit”, se arată în întâmpinarea semnată de șefa Inspecției Judiciare.

Judecătorul este singurul care poate motiva o sentință

Conform Inspecției Judiciare, eliberarea din funcție a judecătorului, prin pensionare, după data pronunțării și până la dată redactării hotărârii, reprezintă un eveniment administrative. Acesta nu produce efecte juridice, se mai arată, împotriva hotărârii pronunțate anterior, în perioada în care judecătorul era în funcție.

„Nu există dispoziții legale care să permită invalidarea hotărârilor pronunțate de către un judecător, în mod retroactiv, că urmare a eliberării din funcție prin pensionare după dată pronunțării hotărârii și până la redactarea acesteia. La dată pronunțării hotărârii, respectiv 9 iulie 2021, judecătorul cauzei era în funcție. Eliberarea din funcție a judecătorului cauzei după dată pronunțării hotărârii nu îl exonerează pe acesta de îndatorirea de a redacta hotărârea pronunțată, întrucât opera juridică a redactării aparține în exclusivitate numai judecătorului cauzei, conform art. 426 Cod. proc. Civ”, se mai arată în documentul depus la Înalta Curte.

Potrivit sursei citate, nici o altă persoană în afara judecătorului care a pronunțat-o nu poate redacta această hotărâre.  Astfel, pierderea funcției de judecător că urmare a pensionarii, intervenită după dată pronunțării nu îl exonerează de obligația de a redacta motivarea. Aceasta deoarece nu există posibilitatea delegării acestei atribuții, după cum relatează clujust.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News