Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă

Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă

Noua problemă care înfierbântă mințile românilor este ora târzie la care este programată îngropăciunea Regelui Mihai I la Curtea de Argeș. De aceea, ne-am adresat celor mai în măsură să lămurească chestiunea

Informația că Regele Mihai va fi îngropat la ora 18.45 a stârnit numeroase comentarii și controverse în presă și pe rețelele sociale. Mulți au susținut că „nu este creștinește” să faci înmormântări „după apusul soarelui”. Într-adevăr, potrivit informațiilor oferite de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, pe 16 decembrie, ziua în care va avea loc înmormântarea, soarele va apune la ora 16.37. Iar în programul oficial al funeraliilor Regelui, așa cum a fost el publicat pe site-ul Familiei Regale, se menționează: „Sâmbătă, 16 decembrie 2017, ora 18,45, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș.” Așadar, la mai bine de două ore după apusul soarelui.

„Să vadă ce bagă în groapă”

Pentru a ne lămuri cât este de „creștinește” acest lucru, ne-am adresat mai întâi părintelui Matei D. Dănel, de la Cimitirul Ghencea Civil. Acesta ne-a explicat că înmormântarea înainte de apusul soarelui este un obicei vechi al românilor, impus de rațiuni practice, nu canonice: „ca să vadă ce bagă în groapă”, după cum s-a exprimat plastic părintele. Întrebat dacă a oficiat vreodată o înmormântare în fapt de seară, pr. Dănel a răspuns: „la noi (la Ghencea Civil – n.r.) la orele 16 – 16.30 se închide poarta”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Părintele vicar Vasile Bota, parohul Bisericii Sfântul Apostol Andrei din Oradea, ne-a explicat că potrivit Dreptului Canonic nu există nici o restricție în ceea ce privește ora înmormântării: „Tradiția și grija față de familie, invitați și preoți au determinat ca înmormântările să aibă loc în jurul amiezii”.

Părintele Bota a dat însă și exemplul tradiției contrare de la Muntele Athos, unde răposatul „nu se ține două zile: dacă un călugăr moare dimineața, e îngropat până seara”. Așadar, ambele variante sunt perfect ortodoxe.

Slujba de la amiază

Totuși, sfinția sa ne-a atras atenția asupra unui aspect foarte important: „Observați, vă rog, că slujba de înmormântare are loc la amiază, la Catedrala Patriarhală din București (de la 12.30 la 14, potrivit programului oficial – n.r.). La 18.45 are loc doar înhumarea propriu- zisă, la Curtea de Argeș.”

„Slujba de îngropare”, așa cum se arată în programul Casei Regale, este de fapt micul ritual religios, de câteva minute, al băgării în groapă.

La înmormântările cu care suntem obișnuiți cu toții, intervalul de timp dintre cele două slujbe este foarte mic, dat fiind că decedatul este de obicei depus la o biserică apropiată sau chiar la capela cimitirului, astfel că transportul până la groapă durează puțin.

În concluzie, nu există nici nu impediment canonic pentru ca Regele Mihai să fie înmormântat la acea oră din seară. Deși un lucru mai puțin obișnuit, impus de distanța dintre București și Curtea de Argeș, acesta nu contravine tipicului ortodox.

Lungul drum către groapă

Potrivit programului oficial al funeraliilor, publicat de site-ul Familiei Regale, după slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală din București, oficiată de Patriarhul Daniel, se precizează: „Între ora 14 și 18.20, cortegiul funebru se va deplasa la Curtea de Argeș, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Chitila, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.” De asemenea, programul precizează că publicul și presa nu vor avea acces nici la slujba de la Catedrala Patriarhală din București, nici înainte sau în timpul slujbei din Noua Catedrală de la Curtea de Argeș (foto). De asemenea, aceasta din urmă nu va putea fi vizitată în primele șapte zile după înmormântare.