Inițiativa Maiei Sandu pentru lupta cu dezinformarea, votată în prima lectură

Inițiativa Maiei Sandu pentru lupta cu dezinformarea, votată în prima lectură Maia Sandu. Sursa foto: Arhiva EVZ

În Republica Moldova va fi instituit Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Inițiativa legislativă lansată de preşedinta Maia Sandu a fost votată vineri, 14 iulie în prima lectură de 56 deputați din majoritatea parlamentară de la Chişinău.

Noua instituţie guvernamentală nu se va mai numi Patriot, după cum intenţionau iniţial autorităţile de la Chişinău. Centrul va fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea Președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani, cu posibilitatea numirii pentru un nou mandat.

Atribuţiile instituţiei

Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va avea misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale. Instituția va implementa măsurile ce se impun pentru a asigura securitatea spațiului informațional și pentru a crește gradul de reziliență a societății în fața amenințărilor.

Măsurile realizate de acest Centru, în raport cu alte autorități și mediul privat, vor avea caracter de recomandare. Centrul va avea dreptul să înainteze autorităților publice propuneri de modificare a cadrului normativ, dar și să sesizeze organele de drept în cazul depistării încălcărilor legislației naționale în domeniu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani. Candidatura directorului va fi selectată în urma unui concurs public organizat de șeful statului. Directorul va fi asistat de un adjunct, numit în funcție de președintele țării, la propunerea directorului Centrului. Totodată, în cadrul Centrului va fi constituit un Consiliu, format din 11 membri, desemnați de autoritățile publice și societatea civilă, care va evalua activitatea instituției.

Legislativul, prin intermediul comisiilor parlamentare de profil, va exercita controlul asupra activității Centrului.

Proiectul de lege urmează a fi votat în lectura a doua.

Argumentele Maiei Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat iniţiativa fondării unui centru pentru combaterea guvernării la finele lunii mai.

„Timp de 30 de ani, țara noastră a fost supusă șantajului, embargoului, hoțiilor, schemelor de spălare a banilor cu scopul de a opri dezvoltarea. De cele mai multe ori, atacurile veneau din afara țării, dar de fiecare dată se găseau trădători în țară. Au încercat să ne dezbine. De când Rusia a pornit războiul brutal împotriva Ucrainei, s-au intensificat și atacurile împotriva Republicii Moldova.

Doar datorită curajului ucrainenilor, Rusia nu poate ataca militar țara noastră, dar o atacă informațional constant. Rusia nu poate ajunge la noi cu tancuri, dar finanțează cu bani murdari grupări criminale. Propaganda pune în pericol viitorul liber și democratic al RM”, a menționat Maia Sandu.