Anularea Zilei Victoriei în Republica Moldova: un pas îndrăzneț cu consecințe dure

Anularea Zilei Victoriei în Republica Moldova: un pas îndrăzneț cu consecințe dure

Deputații PAS propun anularea sărbătoririi Zilei Victoriei, sărbătorită anual pe 9 mai. Au înregistrat un proiect de lege care este inclus pe ordinea de zi a ședinței parlamentare.

În nota explicativă se precizează că proiectul este „introdus în contextul unei erori care există între data reală (8 mai) a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european și 9 mai, introdusă de Stalin și URSS în cadrul socialist pentru a-și afirma rolul principal în victoria împotriva foștilor aliați naziști (vezi Pactul Molotov-Ribbentrop și consecințele acestuia).

Opoziția acestui proiect susține că vor avea loc consecințe dure și prognozează demolarea Memorialului „Eternitatea” cu glamour și bang, vandalism cotidian și un nou val de exod al cetățenilor din țară.

„Tocmai s-a încheiat o ședință a Comisiei parlamentare pentru cultură și mass-media, unde a fost luat în considerare un proiect privind redenumirea Zilei Victoriei în Ziua Comemorarii și Reconcilierii. Acest proiect a fost votat cu majoritate de voturi, în ciuda faptului că deputații din opoziție și-au exprimat dezacordul, iar nouă, reprezentanți ai societății civile, am avut ocazia să vorbim, - a declarat Alexei Petrovici, președintele Comitetului Național de Coordonare Pobeda ”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Redenumirea Zilei Victoriei – un model preluat din țările baltice

Aceste monumente, cum ar fi statui, memorialuri sau morminte, au fost considerate de mulți ca fiind simboluri ale ocupației sovietice și ale reprimării politice și culturale suferite de către populația baltică în acea perioadă. Autoritățile baltice au luat decizia de a demola sau de a reloca aceste monumente.

Motivațiile din spatele demolării sau relocalizării monumentelor sovietice pot varia de la dorința de a șterge simbolurile ocupației și de a sublinia suveranitatea națională, până la nevoia de a respecta drepturile și sentimentele victimelor regimului sovietic. Cu toate acestea, aceste decizii sunt adesea controversate și pot provoca dezbateri intense în societate.

„Da, suntem pe acest drum. O comparație foarte adevărată. O luptă va începe cu monumentele, pentru care, de altfel, statul nu mai alocă bani - nici pentru reparații, nici pentru reconstrucție. Republica Moldova, proclamând integrarea europeană, se integrează în partea radicală a Europei, în partea ei baltică.”

„Autoritățile noastre se îndreaptă spre ademolarea monumentelor. Mai devreme sau mai târziu, cu o asemenea politică de putere, vom aluneca într-o luptă împotriva monumentelor, inclusiv a transferului și demolarea acestora.”

Oamenii noștri vor tăcea în același timp și vor accepta ca pe ceva firesc

„În viitor, oamenii care speră că vor sărbători în continuare Ziua Victoriei ar trebui să se uite la ceea ce s-a întâmplat în statele baltice, - spune Alexey Petrovici . - Când oamenilor li s-a interzis să iasă pe 9 mai și au fost reținuți la depunerea de flori. În Moldova vor fi dărâmate monumente care, după părerea parlamentarilor noștri, au un caracter militarist. Dar cum se poate imagina un monument de război care să nu aibă un caracter militarist?! Complexul memorial „Eternitatea” este un monument militarist, după cum se dovedește.”

Transformarea satelor și orașului Chișinău după votarea acestei legi

În aproape fiecare sat moldovenesc există complexe memoriale, stele cu numele unor săteni care nu s-au întors din război ...

„Iată un exemplu. Satul Korzhova, regiunea Criuleni. Era un soldat de beton cu o mitralieră, plăci de granit cu numele consătenilor morți. Asta inseamna ca monumentul a fost demolat, in loc sa ridicat un monument lui Stefan cel Mare, lespezile au fost bombardate si toate acestea au fost transferate in cladirea bisericii. Acum doar că există un mic complex memorial funerar. Doar plăcuțe cu nume și nimic altceva.”