Cum a marcat Republica Moldova Ziua Victoriei. Sute de oameni au ieșit pe străzile din Chișinău, inclusiv liderii politici
- Julieta Savitchi
- 9 mai 2023, 15:58
Partidele politice din Republica Moldova au avut abordări diferite în marcarea Zilei Victoriei de 9 mai. Reprezentanții partidelor pro-europene au declarat că sărbătoresc pacea și comemorează eroii căzuți în Războiul Doi Mondial, în timp ce partidele pro-ruse au lăudat armata sovietică și au atribuit întreaga victorie fostei Uniuni Sovietice.
Liderii pro-europeni au marcat Ziua Victoriei de 9 mai cu depuneri de flori şi declaraţii simple, în timp ce partidele pro-ruse au organizat evenimente fastuoase cu fanfare şi au purtat uniforme militare sovietice, cu marşuri şi scandări pro-ruse.
Acestea au inclus cântece patriotice rusești, utilizarea de simboluri sovietice și rusești, precum și panglica bicolore „Sfântul Gheorghe”, pentru care legislația moldovenească prevede amenzi mari.
Ziua Victoriei, sărbătorită în Republica Moldova
Reprezentanţii guvernării pro-occidentale de la Chișinău au fost printre primii care au venit la Complexul memorial „Eternitate” să depună flori. Aceştia au venit cu flori de culoare albă, simbol al păcii.
„Astăzi, onorăm memoria eroilor, a celor care au murit pentru ca ai lor copii să trăiască în pace. Războiul din Ucraina ne-a arătat cât de importantă este pacea. Din păcate, avem oameni care folosesc această zi pentru a justifica războiul Rusiei, iar acest lucru reprezintă o dezonoare pentru cei pe care îi comemorăm”, a spus președinta Maia Sandu.
„Este o zi a comemorării, în care ne gândim la viețile sacrificate pentru ambiția unor dictatori. Din păcate, omenirea încă nu și-a învățat lecția, iar, în prezent, avem alături un război oribil, declanșat de Rusia”, a notat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Premierul Dorin Recean a subliniat că celebrarea victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial era mereu însoțită de recunoștința pentru cerul pașnic, însă, în contextul războiului din Ucraina, pacea nu mai este ceva garantat: „Astăzi, înțelegem că pacea este rezultatul unor acțiuni comune. Celebrăm pacea europeană și capacitatea unor țări de a renunța la război ca instrument de politică externă. Celebrăm proiectul Uniunea Europeană, un proiect economic, politic, social, un proiect al păcii la care ne dorim să participăm”.
Igor Dodon, cu panglica Sfântului Gheorghe în piept
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, a condus o coloană de participanți purtând panglici ale Sfântului Gheorghe când a venit la Complexul memorial „Eternitate”. El a numit coloana „Marșul Memoriei”. Fiul său mai mic l-a însoțit îmbrăcat într-o uniformă militară sovietică din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
„Astăzi este Ziua Victoriei. Mă bucur că, în pofida situației dificile, a unor presiuni, ați văzut că au fost blocate drumurile, de exemplu nouă ne-au sechestrat câteva microbuze cu atributică, dar în pofida la toate aceste obstacole oamenii au venit și destul de mulți. Noi astăzi cu toții sărbătorim Ziua Victoriei, în același timp vreau să menționez că este Ziua Păcii.
Noi suntem împotriva războiului, oriunde ar fi el, fie că în Ucraina, fie în alte țări. Noi suntem împotriva războiului. Noi condamnăm orice război, unde nu ar fi el, pentru că este o tragedie pentru orice popor”, a menționat Dodon.
Cei mai zgomotoși protestatari au fost cei care au participat la marșul „Regimentul Nemuritor”, organizat de Partidul Șor. Aceștia au mers în procesiune, însoțiți de sunete de fanfară, din centrul orașului către Complexul Memorial „Eternitate”, unde au depus flori și au comemorat memoria celor care și-au dat viața pentru pace în cel de-al Doilea Război Mondial și au salvat lumea de naziști.
Conducerea formaţiunii nu a ezitat nici de această dată să atace guvernarea, învinuind-o că a împiedicat participarea la marş a câtorva mii de persoane şi că poliţia le-a confiscat câteva mii de baloane. Partidul Şor a anunţat că la marşul „Regimentul nemuritor” au participat în jur de 50.000 de persoane, în timp ce poliţia a estimat că numărul participanţilor lui Şor a fost de zece ori mai mic.