„Înfrăţirea” sau banii Mioveniului, investiţi în proiecte dubioase într-un sat de peste Prut

„Înfrăţirea” sau banii Mioveniului, investiţi în proiecte dubioase într-un sat de peste Prut Ion Georgescu alături de primăriţa din Măgdăceşti/ Sursa foto: Primăria Măgdăceşti

Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni, judeţul Argeş. învinuit de corupere pasivă, a investit bani grei din bugetul public local în proiecte dubioase dintr-un sat din Republica Moldova. S-a întâmplat în timp ce a pus pe brânci întreprinderea publică Servicii Edilitate. Iar părinţii din Mioveni se plâng că nu pot găsi un loc la grădiniţă pentru picii lor.

Milioanele contribuabililor din Mioveni au fost redirecţionate de Georgescu în satul Măgdăceşti, raionul Criuleni. Acolo edilul şi-a găsit o „soră” în persoana primăriţei Liuba Cojocaru. Care, la fel ca ţi el, are probleme de integritate.

Banii Mioveniului, în interesele unei primăriţe de peste Prut

Din banii Mioveniului a fost restaurată o grădiniţă în urma căreia a avut de câştigaat primăriţa de la Măgdăceşti. Iar înainte de a fi reţinut, Ion Georgescu se ambiţiona să finanţeze cu cel puţin jumătate de milon de euro construcţia unui complex sportiv. Reuşind să transfere doar 185.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Georgescu a oferit ajutoare şi bisericii din Măgdăceşti, aflată în subordibnea canonică a Patrriarhiei Ruse. Şi care face tot posibilul pentru a împiedica construcţia bisericii aflate sub egida Mitropoliei Basarabiei de sub jurisdicţia Patriarhiei Române. Biserica servilă Moscovei i-a oferit o mare susţinere Liubei Cojocaru la alegerile locale din anul trecut pentru a obţine un nou mandat. .

Milioanele din Mioveni au fost transmise la Măgdăceşti sub pretextul înfrăţirii celor două localităţi. Locuitorii din Mioveni nu au nimic împotrivă de a-i ajuta pe fraţii de peste Prut. Dar nu înainte de a fi soluţionate problemele localităţii lor. Iar proiectele dubioase în care au fost investiţi banii în localitatea din Republica Moldova ridică semne de întrebare şi suspiciuni că Ion Georgescu ar fi avut interese personale.

,,Înfrăţirea" pusă la cale de un jurnalist controversat, care l-a servit pe comunistul Vladimir Voronin

Înfrăţirea dintre Mioveni şi Măgdăceşti a avut loc în martie 2016, fiind realizată de primarii Ion Georgescu şi Liuba Cojocaru.

Precizăm că satul Măgdăceşti numără 6000 de locuitori, în timp ce Mioveniul, 30.000. De regulă, înfrățirile se fac între unități administrativ-teritoriale de același nivel, cu probleme similare, miza principală fiind absorbția fondurilor europene.

Această relaţie pare să fi fost pregătită de către un prieten de familie a primăriţei de la Măgdăceşti. Este vorba de Mihai Conţiu, un jurnalist din România venit în Republica Moldova la începutul anilor 2000.

Viorel Badea în vizită la "Moldova suverană"

Mihai Conţiu, Viorel Badea şi Ion Berlinschi (de la stânga la dreapta)/ Sursa foto: Moldova Suverană

Acesta a fost angajat la ziarul „Moldova Suverană”, în timpul guvernării comuniste de la Chişinău, fiind un susţinător înflăcărat al liderului comunist şi pro-rus,Vladimir Voronin. Fostul preşedinte i-a oferit lui Conţiu cetăţenia Republicii Moldova, după ce jurnalistul a declarat public că este spion român la Chişinău.

Mihai Conţiu a criticat protestatarii din aprilie 2009 şi a atacat scriitori, jurnalişti şi politicieni pro-români. Jurnalistul a criticat mişcarea unionistă şi s-a pronunţat împotriva unei potenţiale uniri a Republicii Moldova cu România.

În 2020, Conţiu a primit de la fostul preşedinte Igor Dodon ordinul Gloria Muncii.

Urmele senatorului Viorel Badea

Într-un articol publicat de Conţiu în „Moldova Suverană”, în 2015, acesta se declară „vechi prieten de familie” cu Liuba Cojocaru. Jurnalistul o ridica în slăvi pe primăriţa de la Măgdăceşti, menţionând că în faţa ei „tremură şi cei mai fioroşi bărbaţi”.

În aşa zisul reportaj în care îl declara drept o nulitate pe fostul primar uniost al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, Mihai Conţiu relata cum l-a adus pe senatorul PNL Viorel Badea la Măgdăceşti.

„Pe data de 8 Martie, l-am invitat pe Eduard Alexandru, consilier al senatorului român Viorel Badea şi din partea PPE, să mă însoţească într-o vizită la Măgdăceşti.

De Ziua Femeii, într-un local extrem de încăpător şi modern din Măgdăceşti, Liuba Cojocaru a invitat peste 400 de femei din sat, cărora le-a oferit o masă de post, aflaţi fiind în Postul Paştelui, şi un spectacol de muzică şi dans de zile mari, la care au participat grupuri şi interpreţi locali, de la Chişinău şi din România, fanfara satului şi orchestra de muzică populară şi folclor condusă de maestrul Petre Neamţu.

Metaforic vorbind, Liuba Cojocaru este femeia şi primarul în faţa căreia tremură şi cei mai fioroşi dintre bărbaţi. Iar asta pentru că dezarmează pe oricine cu dîrzenia, hărnicia şi bunele ei intenţii.

Acestea şi realizările ei concrete, ca primăriţă, au fost poate şi motivele care l-au determinat pe Eduard Alexandru să-l convingă ca să viziteze Măgdăceştiul pe Viorel Badea, senator român care-i reprezintă pe românii de pretutindeni, al cărui birou senatorial de la Chişinău este reprezentat de acelaşi Eduard Alexandru”, scria Conţiu.

Viorel Badea cu Liuba Cojocaru la Măgdăceşti/ Sursa foto: Moldova Suverană

Înfrăţirea”

Potrivit fostului jurnalist al lui Voronin, Viorel Badea a vizitat Măgdăceştiul la câteva zile după consilierul său. Precizăm că, puţin mai înainte, în ianuarie 2015, senatorul PNL, a onorat cu o vizită şi redacţia „Moldova Suverană”, care până nu demult atacase tot ce este românesc.

„În ziua de 14 martie, împreună cu Viorel Badea ş Eduard Alexandru am fost în vizită la Primăria şi în satul Măgdăceşti. Cu acest prilej, senatorul român a avut suficiente motive să fie încîntat şi chiar entuziasmat de realizările obţinute de Liuba Cojocaru, de respectul de care se bucură în faţa locuitorilor Măgdăceştiului tocmai din cauza acestora.(…). . Pe mai departe, primăriţa mai are în proiect reparaţia capitală a tuturor străzilor şi trotuarelor, dar şi un vis pentru al cărei realizare senatorul Viorel Badea i-a spus că îi va acorda tot sprijinul. Liuba Cojocaru vrea să-i smulgă pe tineri din sedentarismul din faţa internetului pe tinerii satului, în care funcţionează şi o şcoală sportivă, şi să le ofere un complex polivalent, care să cuprindă un teren de fotbal modern, terenuri mai mici pentru antrenamente, pentru tenis, volei etc., un club sportiv şi cu încăperi destinaţie culturală şi altele. Pentru aceasta, deja a întocmit şi un proiect”, mai relata Conţiu.

Peste un an, Ion Georgescu şi Liuba Cojocaru au semnat actul de înfrăţire între Mioveni şi Măgdăceşti. Precizăm că Mioveniul este localitatea pe teritoriul căreea se află uzina de automobile Renault – Dacia.

Grădiniţa şi interesele Liubei Cojocaru

Grădiniţa pentru copii cu vârsta de la 2 la 4 ani din Măgdăceşti a fost reconstruită în baza şcolii vechi a satului. Imobilul s-a aflat o perioadă în proprietatea familiei primăriţei Cojocaru.

Aceasta a vândut imobilul administraţiei publice locale cu 1.600.000 de lei. Familia Cojocaru a procurat imobilul de la Primăria Măgdăceşti cu 300.000 de lei, cu 12 ani în urmă. Instituţia preşcolară se află chiar alături de gospodăria Liubei Cojocaru. În timp ce se desfăşurau lucrările pe şantier, în curtea primăriţei a apărut un foişor construit din materiale identice folosite pentru viitoarea grădiniţă.

În toamna anului 2017, familia Cojocaru a scos în vânzare clădirea fostei şcoli din Măgdăceşti şi 20 de ari din teren, cu 75 de mii de euro, echivalentul în perioada respectivă a 1.500.000 de lei.

La finele anului 2017, administraţia publică locală ridică problemă de a se mai construi încă o grădiniţă în sat.

În martie 2018, Primăria Măgdăceşti a semnat un contract cu Agenţia de evaluare Vlasercom. Ultima a stabilit că preţul de piaţă al imobilului deţinut de familia Cojocaru este de 1.581.200 de lei.

Construcţia noii grădiniţe din Măgdăceşti a costat aproape 12 milioane lei, dintre care partea leului a fost alocată de căte Consiliul raional Criuleni, unde era consilier şi Victor Cojocaru, soţul Liubei Cojocaru. Iar 4.500.000 lei (1.164.638) RON au fost alocate de către comuna Mioveni.

Ion Georgescu şi Liuba Cojocaru

Ion Georgescu şi Liuba Cojocaru taie pancglica la grădiniţă/Sursa foto: Primăria Năgdăceşti

Ultima vizită a lui Ion Georgescu la Măgdăceşti

Măgdăceştiul a primit fonduri importante de la Primăria Mioveni, fiind realizate mai multe proiecte. Pe care Liuba Cojocaru le-a prezentat drept o realizare a sa. Ultimul proiect de la Măgdăceşti planificat de Liuba Cojocaru, care urma să fie finanţat şi din banii Mioveniului, a fost construcţia unui centru cultural sportiv.

Georgescu şi Cojocaru

Georgescu şi Cojocaru pun piatra de temelie la complexul sportiv de la Măgdăceşti

Despre aceasta a anunţat Liuba Cojocaru în biserica aflată sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei şi a Patriarhiei Moscovei, la 21 septembrie 2023, de hramul localităţii.

Centrul urma să se numească „Dacia-Mioveni”, iar Ion Georgescu a promis să finanţeze noul proiect cu jumătate de milion de euro.

Până a fi reţinut, Georgescu a reuşit să transmită Primăriei Măgdăceşti suma de 185.000 de euro. Această sumă, echivalentul a 3.700.000 lei moldovenești, se regăseşte într-o hotărâre din 2023 cu privire la rectificarea bugetului satului Măgdăcești.

Unul dintre puncte viza „majorarea sumei donațiilor voluntare pentru cheltuieli capitale din surse externe pentru instituțiile bugetare, aferente proiectului „Construcția Centrului Cultural-Sportiv Dacia Mioveni”.

Donaţii pentru o biserică pro-rusă şi ignorarea bisericii româneşti

La ultima sa vizită de la Măgdăceşti, Ion Georgescu a fost alături de Liuba Cojocaru în biserică, fiind un invitat de onoare la hramul satului. Primarul de la Mioveni nu a venit cu mâna goală. El a venit cu un set de scaune sculptate în lemn, pentru biserica din sat, supusă canonic Patriarhiei Ruse.

În acelaşi timp, un preot de la Mitropolia Basarabiei, aflată sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Române, a pornit construcţia unei biserici în Măgdăceşti.

Şantierul bisericii Mitropoliei Basarabiei

Şantierul bisericii Mitropoliei Basarabiei/ Sursa foto: Crime-Moldova

Lucrările au fost stopate în urma campaniei de denigrare pornite de parohului Igor Cornea de la biserica la care Georgescu a venit cu donaţii. Precum şi a refuzului Liubei Cojocaru de a elibera autorizaţie de construire. Iar Igor Cornea nu se oboseşte să aducă laude primăriţei în predicile sale.

Ion Georgescu, ignorat de „sora” de peste Prut

La scurt timp după vizita de la Măgdăceşti, Ion Georgescu a fost reţinut. Acesta este învinuit că ar fi cerut 30 de mii de euro de la o persoană. În schimbul angajării fiicei acestuia pe un post de medic la Spitalul Orășenesc Mioveni.

Suma enormă pe care ar fi solicitat-o Georgescu de la un prieten de al său doar pentru a-i angaja fiica în calitate de medic chirurg la un spital lasă loc de foarte multă îndoială şi interpretare despre cât de integru a fost atunci când a eliberat sume enorme din bugetul localităţii pentru Măgdăceşti.

Mai ales, când Republica Moldova este cuprinsă de febra „otkaturilor”. Aceasta înseamnă o recompensă de cel puţin 20 la sută din suma oferită.

Utilizarea cuvântului „Mioveni” la obiectivele finanțate în Măgdăceşti era o condiție a contractului de înfrățire dintre Mioveni şi Măgdăceşti.

După arestarea „fratelui” Georgescu, Liuba Cojocaru ignoră condiţiile contractului de înfrăţire. Apoi se face a uita că s-a folosit de banii contribuabililor din Mioveni.

În „Analiza cheltuielilor aferente proiectului de buget 2024 în funcție de Instituție”, Centrul-Cultural Sportiv apare fără denumirea „Dacia Mioveni”.

De parcă ar fi fost banii personali ai lui Georgescu.