Infracțiunea care se va pedepsi usturător. Mulți fac această greșeală în online

Infracțiunea care se va pedepsi usturător. Mulți fac această greșeală în online Fraude online. Sursa foto: Pixabay

Infracțiunea pentru care vor exista repercusiuni. Sancțiuni dure, în Republica Moldova, pentru persoanele care fură identități, inclusiv în mediul online. Legea va intra în vigoare în acest an, în ziua de 7 septembrie, Parlamentul de la Chișinău a completat Codul Penal al țării cu o nouă componență de infracțiune.

Așadar, se sancționează:

Prezentarea ilegală sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identități altei persoane pentru a induce sau a menține în eroare cu scopul producerii consecințelor juridice:

prin folosirea documentelor oficiale pe numele altei persoane, prin înregistrarea și/sau utilizarea conturilor de utilizatori pe platformele de socializare, a portalurilor web, a adreselor poștale electronice, a numerelor de telefon, a cardurilor de acces sau a altor servicii ale societății informaționale,

se va pedepsi cu amendă de la 25.000 de lei până la 100.000 de lei sau cu închisoare de la șase luni până la un an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, persoana care va fi găsită vinovată de săvârșirea infracțiunii va fi privată de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la cinci ani.

Infracțiune pedepsită mai draconic

Conform modificărilor Codului penal de la data de 06 iunie 2024, nu va fi considerată comportament infracțional utilizarea unor pseudonime care nu aduc atingere identității sau a pseudonimelor unor alte persoane.

Nota informativă a proiectului care a stat la baza adăugării noii componențe de infracțiune în Codul Penal, se motivează că „falsul de identitate constituie o alterare de adevăr care poate avea consecințe grave, deoarece de identitatea persoanelor sunt legate formarea și dezvoltarea unui important ansamblu de relații sociale”.

Același act, indică că, „în Republica Moldova a fost instituit cadrul juridic necesar pentru protecția datelor cu caracter personal care are drept sarcină de a proteja dreptul fundamental al persoanei fizice în ceea ce privește viața intimă, familială, privată”.

Totuși, până acum, normele penale nu incriminau acțiunile sau inacțiunile care au drept sarcină de a uzurpa sau falsifica identitatea unei persoane fizice sau juridice în scopul concurenței neloiale, defăimării, cauzarea pierderilor materiale sau a clientelei.

Infracțiunea va figura în Codul penal la articolul 177 cu indicele unu.

Acesta a fost introdus în baza Legii nr.136 a Parlamentului din 06 iunie 2024.

Important este de menționat faptul că noul articol va fi aplicabil începând cu 7 septembrie 2024.

sursa: agora.md.