Evenimentul ZileiActualitateInformația care aruncă în aer tot ce se știa despre Omicron. Autoritățile europene regândesc strategia de combatere a pandemiei

Informația care aruncă în aer tot ce se știa despre Omicron. Autoritățile europene regândesc strategia de combatere a pandemiei

Informația care aruncă în aer tot ce se știa despre Omicron. Autoritățile europene regândesc strategia de combatere a pandemiei
Noua tulpină de coronavirus, Omicron, a ajuns în Europa, cu o săptămână înainte ca Africa de Sud să raporteze OMS descoperirea acestei noi variante.

O informație care a fost prezentată de autoritățile medicale din Olanda dă peste cap tot ceea ce se știa despre răspândirea variantei Omicron a bolii COVID-19. Astfel, conform analizelor noua tulpină a virusului se afla deja în Europa în momentul în care a fost descoperită în Africa de Sud. Această informație impune noi măsuri de protecție și restricții la nivelul statelor europene.

Autorităţile sanitare olandeze au anunţat că au descoperit varianta Omicron într-un test prelevat la 19 noiembrie. Este cu o săptămână mai devreme decât se estima până acum că a ajuns tulpina în Europa. Autoritățile olandeze au demarat o serie de controale și verificări pentru a stabili în ce măsură virusul s-a răspândit deja. Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a anunţat că nu este posibil, încă, să se spună dacă persoanele vizate au călătorit în Africa Australă, după cum relatează AFP.

„Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a detectat varianta omicron în două eşantioane ale unor teste prelevate în Olanda (…) la 19 şi 23 noiembrie 2022”, au anunţat într-un comunicat reprezentanții institutului.

Cele două teste au fost prelevate înainte ca Africa de Sud să raporteze Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) faptul că a descoprit această nouă variantă a noului coronavirus. Institutul olandez anunţă că persoanele testate au fost informate şi că serviciile de sănătate municipale au început să ancheteze contactele acestora.

În atenţia românilor care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson! Când vor putea face rapelul
Sursa foto: Arhiva EVZ

Tulpina Omicron a ajuns în Belgia din 22 noiembrie

De altfel, Olanda nu este singurul stat din Europa care a descoperit cazuri de îmbolnăvire cu varianta Omicron înainte de anunțul făcut în Africa de Sud. Și în alte state din Europa au fost descoperit virusul, în eşantioane prelevate înainte de anunţul Africii de Sud.

Belgia a fost prima ţară europeană care a identificat varanta Omicron, la un pacient care a venit din străinătate. Acesta a fost testat pozitiv pentru Covid-19 la 22 noiembrie, a anunțat în data de 26 noiembrie ministrul belgian al Sănătăţii.

Autoritățile sunt în alertă după depistarea Omicron

La începutul acestei săptămâni, Olanda a anunţat că a identificat 14 persoane purtătoare ale variantei omicron. Cei identificați erau pasageri care au venit din Africa de Sud. Acestea au fost diagnosticate cu COVID-19 la sosirea pe aeroportul din Amsterdam.

Descoperirea noii tulpini în Africa de Sud a indus o atmosferă de panică în rândul autorităților europene. În acest context au fost impuse mai multe interdicții și restricții pentru cei care călătoreau dinspre statele din Africa Australă. Mai multe state din lume și-au închis granițele de teamă ca varianta Omicron să nu ajungă pe teritoriul lor.


Accesează: