Inflația scade valoarea economiilor populației, chiar dacă acestea sunt în valută. Calculele specialiștilor
- Simona Suciu
- 3 mai 2022, 15:48
Mulți români au renunțat la depozitele în lei și s-au îndreptat spre cele în euro și dolari. Inflația galopantă însă dă o lovitură dură economiilor populației, iar puterea de cumpărare scade semnificativ.
Românii nu mai au mare încredere în moneda națională, iar specialiștii spun că depozitele în lei au scăzut. Oamenii și-au schimbat economiile în euro sau dolari, dar inflația dă o mare lovitură și la aceste depozite.
„Ceea ce am văzut pe indicatorii BNR este că depozitele populației în lei au scăzut undeva până pe la 4%. Este însă o tendință de creștere a depozitelor în euro ceea ce arată că populația vrea să-și protejeze economiile de inflație. Din păcate, inflația este mare și în zona euro și în SUA. Deci și pe aceste valute economiile vor fi erodate”, a spus Florin Andrei, macroeconomist, prof. asociat ASE, fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, într-o conferință organizată de Oxygen Events.
Guvernul are probleme de finanțare
Faptul că inflația este în creștere nu este o surpriză pentru specialiști, deoarece au fost aruncate pe piață sume mari de bani pentru a susține economia afectată dur de pandemie. Măsura a avut însă un efect de bumerang și a dus la creșterea inflației.
„Toate guvernele și băncile centrale au aruncat bani în piață pentru a susține economiile post pandemic. Evident că trebuia să ne așteptăm la inflație. Lichiditatea în piață nu este fantastică, guvernele nu reușesc să se finanțeze atât de bine. Fac referire strictă la Guvernul României care nu mai reușește să se finanțeze așa cum o făcea acum un an. Costurile sunt mai mari, iar cererea de titluri de stat este mai mică.
Banca Națională nu mai poate să intervină pe lichiditate așa cum o făcea anul trecut pentru că dacă injectează lichiditate, evident va contribui la inflație. Probabil că injecțiile de lichiditate vor fi punctuale pentru a calma deficitele de lichiditate în diverse perioade de timp“ a mai spus specialistul.
Creștere economică mai mică
Războiul din Ucraina afectează și el economia, dar spun specialiștii nu este principala cauză. O creștere economică de 2,5% anul acesta trebuie privită ca o performanță bună.
„Din păcate am ajuns să vorbim de un 2,5% în condițiile în care anul trecut vorbeam de un 4,5%, 5%. Situația din Ucraina a adăugat și ea, dar nu este principalul factor. Inflația care este în creștere este principalul factor care erodează economiile populației“, a mai spus Florin Andrei.
Inflația a ajuns în România la 10.2% potrivit ultimului raport al INS. România nu a mai avut de 18 ani, adică din anul 2004, o inflație cu două cifre. Iar BNR anunţă că nu am scăpat şi prognozează o inflație de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III și de 9,6% la sfârșitul trimestrului IV din 2022.