Inflația, pericol major pentru țările în curs de dezvoltare. Banca Mondială, îngrijorată de o reacție în lanț

Inflația, pericol major pentru țările în curs de dezvoltare. Banca Mondială, îngrijorată de o reacție în lanț Sursa: Pixabay

Banca Mondială atrage atenția că riscurile din sectorul privat sunt mari și că împrumuturile netransparente pe care le realizează China ar putea pune în pericol sectorul economic din statele aflate în curs de dezvoltare. România, vizată în această chestiune.

Conform sondajelor Băncii, aproape jumătate dintre întreprinderile mici şi mijlocii din ţările în curs de dezvoltare se aşteaptă să rămână în urmă cu plăţile datoriilor în decurs de şase luni, dar numărul a fost de două ori mai mare în unele ţări”, a transmis economistul şef Carmen Reinhart, la Reuters.

Piețele din India, Filipine, Kenya ori Africa de Sud, supravegheate de Banca Mondială

Conform economistului, piețele economice ale acestor state înregistrează datorii în sectorul privat și se preconizează că vor exista restanțe la plăți.

Mai mult, Turcia ar putea sta în spatele crizei economice, cu o rată de rating de credit retrogradată săptămâna trecută, fiind chiar „paiul care rupe spatele cămilei”, conform economistului Reinhart.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Este o nevoie uriaşă de o mai bună transparenţă în ceea ce priveşte datoria sectorului privat. Ceea ce te doboară în cele din urmă nu este atât ceea ce vezi, cât şi ceea ce nu vezi”, a spus Reinhart, avertizând împotriva unui greșit sentiment de linişte resimțit faţă de „sănătatea financiară a gospodăriilor şi a firmelor”.

Conform lui Agustin Carstens, conducătorul Băncii Reglementelor Internaționale, pandemia a dus la favorizarea macroeconomiei, în timp ce firmele private nu au beneficiat de politici viabile care să le sporească rezistența financiară.

România, strivită de o inflație fără precedent. Care sunt explicațiile prăbușirii

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a vorbit despre decizia pe care a luat-o instituția, aceea de a majora dobânda cheie. Mărirea este provocată de inflaţia din România, care este parte integrantă a inflaţiei globale.

„Măsura de astăzi este determinată de inflaţia din România, care este parte integrantă a inflaţiei globale. Dacă în perioada 2017 – 2019 am avut o inflaţie tot determinată de preţurile la energie, la gaze şi la electricitate, atunci cauzele au fost aici, interne. Acum, cauzele interne sunt secundare. Principale sunt cauzele externe şi Banca Naţională a făcut o analiză amănunţită a acestui tablou şi a ajuns la concluzia că trebuie să ia această măsură, să majoreze cu 0,50 de puncte procentuale rata de politică monetară.

Vasilescu afirmă că inflația vine din exteriorul țării și că situația actuală este fără precedent din 1970 până acum.

„După cum vedeţi, este o rată de politică monetară real negativă, adică mult sub rata inflaţiei. E o rată care pleacă de la două judecăţi prudenţiale. Anume, nu ne putem extrage din contextul global. Trebuie să ţinem seama de ce se întâmplă în lumea noastră, mai ales că inflaţia vine de afară”, a afirmat Adrian Vasilescu.

Fără precedent începând din anul 1970 până în prezent

România nu a mai avut o inflaţie de două cifre din 2004, când a coborât la 9% de la peste 10%. „Aici nu este vorba de România. Este vorba că peste tot cifrele au această tendinţă. Este vorba de o inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii 1970 pe toată planeta”, a mai declarat oficialul BNR.

Inflaţia nu are cauze interne exceptând acele cauze care au ţinut de „stilul haotic în care s-a făcut liberalizarea” gazului şi electricităţii.