Ce greșeală a fost descoperită pe banii din România. Tu ai observat vreodată? Cât de mult ne afectează și ce spune BNR

Ce greșeală a fost descoperită pe banii din România. Tu ai observat vreodată? Cât de mult ne afectează și ce spune BNR

Noua bancnotă de 20 de lei, cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu, pusă în circulație pe 1 decembrie, prezintă o eroare care poate fi observată de toată lumea.

Explicațiile au venit din partea unui specialist în lingvistică. Acesta a observat greșeala de pe noua bancnotă, dar a precizat că poate fi corectată. De altfel, aceeași problemă este prezentă pe toate bancnotele aflate în circulație în România.

Este vorba despre o eroare de scriere, care apare și pe celelalte bancnote. Aceasta a fost remarcată de un designer, Alin Tămășan, care a făcut referire la ea într-o postare de pe o rețea de socializare. Mai exact, a precizat designrul, litera „Ă”, din cuvântul „națională”, are o diacritică modificată. Aceasta este diferită de cea utilizată în mod normal, în scrierea românească.

Mai exact, „căciulița” lui „Ă” are o formă ascuțită, în „V”, iar nu așa cum este folosită în mod normal semirotund.

Explicațiile unei specialiste în lingvistică

Jurnalista Ana Iorga, cercetătoare în cadrul Institutului de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” a comentat această eroare. Care, de altfel, apare pe toate bancnotele aflate în circulație, cele de 1 leu, 10 lei, 100 de lei, 200 de lei și 500 de lei.

„Semnul diacritic corect pentru litera ă/Ă este breve, un semn diacritic în formă de căciulă. Este un semn care se mai folosește și în codul pronunției, pentru a indica rostirea scurtă a unei vocale. Or, pe bancnota de 20 de lei, pe Ă din BANCA NAȚIONALĂ, observăm că e folosit, de fapt, caron, adică un circumflex întors, de forma literei v. E greșit, dar nu e un dezastru”, a explicat specialista în lingvistică.

Potrivit spuselor sale, în această analiză trebuie luate în considerare și caracteristicile fontului folosit de cei care au conceput bancnota.

„Și dacă mă uit bine, acel v parcă nu-i atât de ascuțit. Trebuie să luăm în calcul faptul că aceste semne pot arăta ușor diferit în funcție de fontul ales și de stilizarea literelor. Times New Roman, de pildă, e un font fără surprize, care afișează corect semnele diacritice, pe când alte fonturi nici nu au disponibile literele cu diacritice de care avem nevoie”, a spus Ana Iorga, conform cancan.ro.

sursa foto. EVZ

Justificarea BNR cu privire la fontul folosit

Pe de altă parte, reprezentanții BNR susțin că fontul folosit datează dinainte de 2000, la celelalte bancnote. Astfel, dacă este vorba despre o greșeală, aceasta trebuie căutată mult în trecut.

„E același font care a fost folosit și înainte de 2000, nu am schimbat nimic, doar au fost tăiate niște zerouri atunci”, a fost reacția reprezentanților Băncii Naționale, potrivit libertatea.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News