Înființarea comisiei de anchetă privind alegerile din 2009 a primit raport favorabil
- Iasmina Ardelean
- 25 aprilie 2017, 12:54
Majoritatea PSD-ALDE-UDMR din comisiile juridice reunite din Parlament a votat, astăzi, înființarea comisiei de anchetă parlamentară care vizează alegerile prezidențiale din 2009. Deși ieri, Parchetul General a anunțat că a deschis o anchetă proprie, iar un articol din Regulamentul Camerei Deputaților prevede că o anchetă judiciară blochează o anchetă parlamentară.
Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a propus un amendament la proiectul de constituire a comisiei, tocmai pentru a evita această situație.
"Nu constituie obiect al Comisiei de anchetă elementele ce ţin de "infracţiunile de abuz în serviciu" şi "falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale", infracţiuni pentru care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări în rem, conform comunicatului din dată de 24 aprilie 2017" se arată în amendamentul propus de Nicolicea.
"Este o clarificare nenecesară, dar utilă în acest context" a subliniat şi senatorul PSD Șerban Nicolae, preşedinte al Comisie juridice din Senat. "Din punctul meu de vedere nu este niciun impediment să facem această comisie de anchetă, este o obligaţie, din respect pentru electorat" a continuat el.
Deputatul USR Stelian Ion a precizat că USR era de acord dacă se făcea şi anchetă pentru alegerile locale sector 1, însă nu mai este de acord după anunţul Parchetului General de ieri.
El a atras atenţia asupra faptului că se încalcă art. 102 din regulamentul activităţilor comune prin care se precizează că acesta se completează cu dispoziţiile regulamentului celor două camere şi deci se completează şi cu art. 74 din Regulamentului Camerei Deputaţilor, care prevede astfel:
Art. 74
(1) Anchetele parlamentare nu pot avea că obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată.
(2) O anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei, situaţie în care Biroul permanent al Camerei Deputaţilor anunţă organele de urmărire penală că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speţă, aflate în arhivă Camerei Deputaţilor.
Împotriva acestui argument, Şerban Nicolae a declarat că în Regulamentul Senatului nu se preciează această interdicţie, iar comisia este una comună.
Consituirea comisiei parlamentare de anchetă, cu această modificare, a fost votată cu majoritate de voturi în comisiile juridice şi va fi supusă la vot în plenul reunit al Parlamentului miercuri.
Pentru înfiinţarea comisiei au votat 19 parlamentari, opt au fost împotrivă, iar unul s-a abţinut.
Cei de la USR și PNL s-au pronunțat împotriva acestui amendament.