Evenimentul Zilei > Actualitate > INFIDELITATEA. Ce ţi-e scris, în degete îţi stă „ÎNSCRIS”: „Omul a figurat mereu la jumătatea drumului între speciile monogame şi cele poligame”
INFIDELITATEA. Ce ţi-e scris, în degete îţi stă „ÎNSCRIS”: „Omul a figurat mereu la jumătatea drumului între speciile monogame şi cele poligame”

INFIDELITATEA. Ce ţi-e scris, în degete îţi stă „ÎNSCRIS”: „Omul a figurat mereu la jumătatea drumului între speciile monogame şi cele poligame”

Lungimea degetului arătător faţă de degetul inelar ar putea dezvălui caracterul nestatornic sau, dimpotrivă, fidel al unei persoane, susşin cercetătorii britanici.

Se ştie de câţiva ani că diferenţa de mărime dintre arătător şi inelar este un indice al dozei de testosteron la care a fost expus embrionul, relatează Agerpres, AFP. Potrivit unui studiu recent, un nivel ridicat de testosteron la fetus ar determina în viaţa adultului un caracter mai nestatornic, mai puţin fidel.

În timpul gestaţiei, fetusul este supus unor niveluri diferite de hormoni sexuali: estrogenii, hormonii feminini, ar favoriza alungirea indexului, în timp ce testosteronul, hormonul masculin, ar contribui la formarea unor inelare lungi. Din acest motiv, bărbaţii şi femeile nu au acelaşi raport între cele două degete. Acest număr, numit indicele lui Manning sau raportul 2D/4D (arătător-inelar), tinde spre 1 la femei şi se situează în jur de 0,96 la bărbaţi.

Cercetători de la Universităţile din Oxford şi Northumbria au utilizat acest indice la observarea a 1.314 britanici, bărbaţi şi femei, şi au comparat rezultatele cu cele ale unui studiu asupra comportamentului social şi sexual al unui alt eşantion de 595 de nord-americani şi britanici. La cele două grupuri analizate, 'am observat ceea ce pare a fi un grup de bărbaţi şi femei mai susceptibili să fie fideli şi un alt grup, mai înclinat să zboare din floare în floare', spune Rafael Wlodarski, psiholog la Universitatea din Oxford, autor al studiului apărut în revista britanică Biology Letters.

Potrivit studiului, proporţia bărbaţilor înclinaţi să fie nestatornici ar fi de 57% (43% susceptibili să fie fideli), faţă de 47% dintre femei înclinate spre nestatornicie (53% spre fidelitate).

Prezenţa acestor două grupuri în populaţie ar explica faptul că, în regnul animal, "omul a figurat mereu la jumătatea drumului între speciile monogame şi cele poligame", arată cercetătorii în articol. Ei afirmă totuşi că cercetarea asupra lungimii celor două degete sugerează o proporţie mai mare de femei şi bărbaţi nestatornici decât cea la care s-a ajuns prin sondaj pe bază de chestionare. Acest lucru subliniază faptul că este nevoie de prudenţă în interpretarea rezultatelor, potrivit cercetătorilor.

"Comportamentul uman este influenţat de mulţi factori, ca mediul şi experienţa de viaţă, şi ceea ce se petrece în uter ar putea avea doar un efect minor asupra unui lucru atât de complex ca relaţiile sexuale", a declarat Robin Dunbar de la Universitatea din Oxford, un alt autor al articolului, citat de AFP.