Infernul tranșeelor. Medici în halate de blană pentru soldații ucraineni

Infernul tranșeelor. Medici în halate de blană pentru soldații ucraineni

Ucraina, unde războiul cu separatiștii proruși continuă, folosește câini pentru a-i ajuta pe combatanți să depășească stresul post-traumatic.

Koliada s-a limitat a spune că, în general, în lume, sindromul de stres post-traumatic afectează 10% din militari. Această afecțiune comportă riscuri deloc neglijabile: insomnii cronice, comportamente dependente, depresie și idei suicidare, precum și agresiune împotriva altora, în special a membrilor familiei.

Șeful comisiei parlamentare pentru situația veteranilor a estimat în 2018 la peste 1000 numărul sinucidcerilor în rândul foștilor combatanți, de la începutul conflictului.

Dar statistici oficiale nu există și guvernul nu a a lansat anul trecut decât un tel-verde pentru combaterea fenomenului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația este cu atât mai sensibilă cu cât societatea ucraineană este divizată față de combatanți: pentru unii, ei sunt „eroi”, dar alții le reproșează că au o viață mai ușoară, în detrimentul civililor, din cauza creșterii semnificativă a salariilor militrilor, de la începutul conflictului.

Aproape jumătate dintre soldații ucraineni spun că sunt victime ale discriminării în viața civilă și mai mult de o treime se simt „izolați”, potrivit unui studiu publicat recent.

Programul caritativ „Prietenul unui erou”, de care beneficiază și Vasil, a fost lansat de canadieni în urmă cu cinci ani, care au trimis educatori canini pentru a forma patrupedele.

De atunci, peste 1000 de soldați au beneficiat de terapie canină, a indicat Olga Smirnova, coordonatoarea programului la care participă 20 de câini.

„Sunt câini care nu reacționează cu agresivitate la agresiunea oamenilor și sunt absolut ascultători”, a explicat Natalia Cioprun, proprietara lui Ricky, care participă la proiect de patru ani.

Animalele se joacă cu pacienții lor, devenind „o punte de legătură între oameni și specialiștii care au grijă de ei: psihologi, reabilitatori”, adaugă Natalia.