GRT, televiziunea de stat din Găgăuzia, ar putea fi închisă

GRT, televiziunea de stat din Găgăuzia, ar putea fi închisă

Televiziunea de stat din Găgăuzia, GRT, ar putea rămâne mai ușor fără licență, după ce postul a fost amendat pentru difuzarea de știri false, crede directorul executiv al Asociației Presei Independente din Moldova (API), Petru Macovei.

Grupul GRT, amendat de Consiliul TV și Radio pentru dezinformare

Declarația acestuia vine după ce, la sfârșitul lunii aprilie, Consiliul TV și Radio a aplicat, pentru prima dată în istoria țării, o amendă pentru dezinformare companiei de televiziune și radio GRT.

Petru Macovei, membru al Consiliului Centrului pentru Comunicații Strategice și Combaterea Dezinformarii, a remarcat că amenda pe care Consiliul TV și Radio a aplicat-o televiziunii publice din Găgăuzia pentru manipulare și știri false este o premieră.

„Este deprimant faptul că, pentru prima dată, un radiodifuzor public se încadrează în această categorie. Avem două dintre ele în țara noastră: naționale (TRM) și regionale (GRT). Exact pentru banii radiodifuzorului, care sunt susținuți din banii publici ai tuturor contribuabililor din Găgăuzia și nu numai, pentru că unele transferuri vin și de la bugetul național, și sunt folosite, printre altele, pentru întreținerea radiodifuzorului, un grup de oameni preferă să răspândească dezinformarea”, spune directorul executiv API pentru Notka.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conceptul de „dezinformare”, introdus recent în legislație

„Permiteți-mi să vă reamintesc, conceptul de „dezinformare” a fost introdus în legislația noastră nu cu mult timp în urmă. A fost nevoie de foarte mult timp pentru a dezvolta o metodologie de monitorizare a posturilor de televiziune și radio în raport cu această normă, o nouă normă în legislația noastră.

Și aceasta este situația: doi radiodifuzori și televiziune din Regiunea Autonomă Găgăuză au fost amendați în total cu 100 de mii de lei - aceasta este o sumă mare. În special pentru televiziunile regionale, mici, aceasta este în general o presiune uriașă asupra bugetului. Dar vă rog sa luați notă (...), pe bani publici, un grup de oameni raspandeste minciuni si dezinformare cu privire la tot ce se întâmplă în țara noastră, în lume, în autonomia găgăuză”, a adăugat Petru Macovei.

Găgăuzia

Sursa foto: Moldova 1

„Am văzut acest raport. O cunosc pe autorul acestui reportaj, Aneta Gonc. Acesta este unul dintre cei mai buni experți din țara noastră, care în niciun caz nu poate fi acuzat de vreo părtinire politică. Ea este tocmai unul dintre cei mai imparțiali experți în media din țara noastră.

Și ceea ce am citit și auzit în unele canale de Telegram, inclusiv în Găgăuzia, cum au început să-l acuze pe acest expert de toate păcatele - acest lucru, desigur, nu-i onorează, pentru că, repet, acesta este unul dintre cei mai buni experți ai noștri, și sunt foarte bucuros că ea este cea care lucrează într-o organizație atât de importantă precum Consiliul Televiziunii și Radioului”, a mai spus directorul executiv al API.

GRT poate fi închis pentru falsuri

„Am citit acest raport și este deprimant. Dacă citești toate acele cazuri și toate acele narațiuni care au fost difuzate la televiziunea publică, ai impresia că nici măcar nu vorbim despre un fel de televiziune privată, că vorbim despre un fel de mecanism care face parte din propaganda rusă.

Pentru că actuala politică editorială a televiziunii publice GRT din Comrat amintește foarte mult de politica editorială a unor canale de televiziune - purtători de cuvânt ai propagandei pro-Kremlin. Și acest lucru, desigur, este foarte deprimant și foarte nefericit.

Acum va fi mai ușor pentru GRT să fie „închis” pentru falsuri?

Se știe de mult că GRT a devenit un purtător de cuvânt pentru propaganda pro-rusă. De asemenea, nu există nicio îndoială că firma controlată de oligarhul fugar Shor va continua să facă ceea ce face, indiferent de amenzi, atâta timp cât este benefic pentru Rusia să investească în continuare bani în propagandă pe teritoriul Găgăuziei. În acest sens, mulți ar putea avea o întrebare: cât timp poate continua acest lucru și dacă există mecanisme de protecție împotriva acestui difuzor de dezinformare - până la lichidarea licenței”, a mai spus Macovei.

Ce urmează pentru GRT

„Dacă GRT sau orice altă resursă media care face obiectul codului de televiziune și radio răspândește dezinformare, atunci aceste etape, care trebuie să treacă înainte de retragerea licenței, vor trece foarte repede.

Și eu, bineînțeles, nu sunt de acord cu luarea licenței de la televiziunea publică GRT, dar oamenii care sunt acum la panoul de control, să zicem, care conduc această companie, consiliul de supraveghere al acestei companii, trebuie să înțeleagă un lucru foarte clar pentru ei înșiși, că legea este aceeași pentru toată lumea. Și nu există prevederi separate ale legii cu privire la autonomia găgăuză, oricât de mult ar dori cuiva.

Dacă această televiziune încalcă legea Republicii Moldova, atunci se vor lua măsuri și se vor aplica amenzi în consecință. Și dacă conducerea acestei televiziuni nu ascultă și nu pune în aplicare aceste decizii, atunci se poate ajunge la anularea licenței”.